SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Dicmo

Autor/ica
Objavljeno: 19 srpnja, 2024
dicmo naslovna

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule hrvatske branitelje, na središnjem križu na groblju sv. Jakova danas je započela proslava Dana Općine Dicmo, koji se slavi 25. srpnja, na blagdan sv. Jakova, te 26. srpnja na blagdan suzaštitnice, sv. Ane. Tim povodom organiziran je višednevni vjerski i društveni program. Nakon polaganja vijenaca poginulim braniteljima, održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Dicma.

Nakon intoniranja himne Lijepa naša i minute šutnje za poginule i preminule Dicmanjane u Domovinskom ratu, za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, preminule članove prvog saziva Općinskog vijeća Dicma, kao i za prvog načelnika Općine Dicmo Josipa Fuštara. Nazočne goste i uzvanike prigodno je pozdravio predsjednik vijeća Ivan Vukšić.

U svoje ime, u ime župnika u Krušvaru i Ercegovcima don Zdravka Vučka, dobrodošlicu svima uputio je župnik župe Dicmo Donje i dekan Kliškog dekanata don Vlado Strikić.

Dicmanjskom slavlju među ostalim nazočili su članovi obitelji poginuli ,umrlih i nestalih hrvatskih branitelja iz Dicma i cijelog Cetinskog kraja, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i župana Blaženka Bobana, dožupan Ante Šošić, saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, predsjednik Skupštine SDŽ Mate Šimundić i županijski vijećnici, županijski pročelnik Damir Gabrić, ravnatelj ‘JU RERE’ SDŽ Jozo Sarač,  ostali predstavnici županije i županijskih tvrtki, načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić, ravnatelj GD CK Sinj Ante Zorica, arambaša Ivo Vukasović.

Na Svečanoj sjednici bili su čelnici i predstavnici susjednih i prijateljskih općina i gradova u čije se ime obratila i čestitala dicmanjanima njihov dan Petra Radić načelnica Podgore.Ovoj svečanosti bili su predstavnici komunalnih tvrtki kojima je općina Dicmo suvlasnik, te ostale osobe iz političkog, gospodarskog, zdravstvenog, prosvjetnog, sportskog, turističkog i javnog života s područja Splitsko – dalmatinske županije, kao i vatrogasci DVD Dicmo, članovi HGSS te drugi građani. Čestitku Dicmanjanima za ovu proslavu, u ime Županijske skupštine, uputio je predsjednik Mate Šimundić.

Pozdravljajući nazočne, izaslanik premijera i župana Ante Šošić kazao je kako će, kao i do sada, Županija biti ta istinska potpora u realizaciji projekata bitnih za razvoj Općine Dicmo:

‘U svakom slučaju naša županija ima naznačenu politiku razvoja upravo u ruralna područja, pa samim tim i za Dicmo, iako geografski gledajući ovaj kraj je itekako blizu sjedišta županije. Lijepo je vidjeti primjere dobre suradnje, poglavito u pogledu potpore poduzetnicima, mladim obiteljima kroz program ‘Tu je tvoj dom’ i na određenim drugim projektima’, istaknuo je između ostalog Šošić čestitajući dicmanjanima njihov dan i zaštitnike sv. Jakova i Ane.

Na sjednici je prikazan i video uradak o trogodišnjim aktivnostima koje su odrađene na području Općine Dicmo, otkad je na dužnost načelnika izabran Petar Maretić. Nakon toga, u svom obraćanju Maretić je zahvalio svima na dolasku, posebno onima koji u bilo kojem pogledu pomažu rad Općine Dicmo.

‘Vidjeli ste ovaj kratki film o svemu što smo kroz ove tri godine učinili za naše Dicmo, odnosno za sva naselja. U fokusu su nam gospodarski razvoj, komunalno opremanje i infrastruktura cijelog područja. Razvijamo se turistički, kulturološki i idemo dalje. U prvom redu glavna preokupacija je konačno dovršenje zgrade Dječjeg vrtića, potom realizacija rekonstrukcije cesta na području Dicma, kao što je cesta kroz Krušvar. Radit ćemo na proširenju i uređenju groblja, pripreme za realizaciju sportske dvorane i druge ostale sadržaje.’

Na kraju svečanosti uručena priznanja i nagrade Općine Dicmo. Zahvalnice za uspješan rad i promociju Dicma dobili su KUD Dicmo, Speleološka udruga Špiljar i Športska udruga Sv. Jakov.

Počasnim građaninom proglašen je dicmanjski župnik i kliški dekan don Vlado Strikić koji je više od dva desetljeća na službi u Dicmu.

Nagradu za životno djelo dobila je rođena Dicmanjka, istaknuta hrvatska filmska i kazališna umjetnica Milka Podrug Kokotović. Plakete Općine Dicmo dobili su istaknuti sportaši Maja Sokač, rođena Zebić istaknuta hrvatska rukometašica i ponajbolji hrvatski boksač u posljednjem desetljeću Marko Milun.

U prigodnom dijelu programa nastupili su članovi Klape Cetinjani Julija Galić i Joško Galić, te članovi KUD-a Dicmo.

FOTOGALERIJA:

ferata@ferata.hr
0997370409