SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Fra Stipe Buljan proslavio Mladu misu

Autor/ica
Objavljeno: 9 srpnja, 2024
IMG

Izvor: Svetište Gospe Sinjske

Fra Stipe Buljan u nedjelju, 7. srpnja, proslavio je Mladu misu u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. U pratnji svećenika, mladomisnikova kuma fra Antonia Mravka, propovjednika fra Perice Maslaća, dolaskom pred oltar prije početka misnog slavlja roditelji Andrija i Anita Buljan udijelili su mladomisniku roditeljski blagoslov.

Uz mladomisnika fra Stipu, kuma i propovjednika, u misnom slavlju koncelebrirali su provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, gvardijan fra Marinko Vukman, župnik Župe Bitelić don Josip Bečić i još 30-ica svećenika. Na misnom slavlju okupili su se vjernici iz sinjske župe, rodbina iz Sinja, Bitelića i Dicma. Slavlje su uveličali članovi Mješovitog zbora Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić. Ceremoniju misnog slavlja vodili su franjevački bogoslovi s bogoslovom Teom Tadićem.

Mladomisnikov propovjednik fra Perica Maslać u propovijedi fra Stipu je pozvao da bude čovjek molitve, reda, odgovornosti i rada. Posebno je istakao važnost samozatajnosti u svećeničkom pozivu.

Sve što radiš, to čini na slavu Božju. S pomoću Božjom i zagovorom Gospe Sinjske želimo ti da budeš ponizni sluga Božji, a za sav trud što ćeš podnijeti na zemlji ne traži priznanje od ljudi, nego imaj čvrstu vjeru u Onoga koji je rekao – Velika je plaća vaša na nebesima’, kazao je fra Perica.

U ime župne zajednice mladomisnikov kum i župnik fra Antonio zahvalio je Bogu što je fra Stipu pozvao za svećenika iz Župe Gospe Sinjske. Zaželio je mladomisniku da po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske slijedi primjer starije braće koji su svojim životom i radom širili slavu Božju u duhu sv. Franje Asiškog.

Provincijal fra Marko Mrše, mladomisniku je kazao da je svijetu potrebna ponizna Crkva u čijem je središtu Isus Krist.

‘Budi ponizni sluga na prvoj službi koju ti je Provincija povjerila u Zagrebačkoj nadbiskupiji u Župi Majke Božje Lurdske.’

Drugi dio mladomisničkog slavlja nastavljen je u restoranu Feniks u Dugopolju na kojem su se okupili svećenici, redovnici, redovnice, mladomisnikova rodbina i prijatelji. Slavlju su nazočili gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj, načelnik Općine Dicmo Petar Maretić.

Mladomisnik fra Stipe na kraju slavlja obratio se prisutnima i zahvalio svima koji su ga pratili na putu prema svećeništvu. Posebnu zahvalu uputio je Bogu što ga je izabrao i pozvao, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj kojoj je posvetio svoj život i duhovni poziv. Uime obitelji zahvalu je uputio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji Mlade mise, dobročiniteljima koji su darom pružili potporu.

U nedjelju 14. srpnja, fra Stipe će slaviti Misu u očevoj rodnoj župi u Biteliću u 10,30 sati u crkvi Male Gospe.

ferata@ferata.hr
0997370409