mel PM SOLAR

U Zagrebu održana tradicionalna ‘Sinjska noć’

Autor/ica
Objavljeno: 21 listopada, 2023
FB IMG

Foto: FB Klub Sinjana Zagreb, Davor Varenina

Klub Sinjana ponovno nakon trogodišnje pauze zbog okolnosti uvjetovanih Covid-19 pandemijom i ograničenjima koja su proistekla iz toga, organizirao je svoje godišnje druženje.

‘Sinjska noć’ okupila je brojne Sinjane i Sinjanke i njihove goste i prijatelje. Središte zbivanja bio je hotel Sheraton, a sve je počelo svečanom dodjelom nagrade za životno djelo koju su hrvatskom akademiku i književniku Ivanu Aralici dodijelili gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, sinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Miro Bulj te predsjednik zagrebačkog Kluba Sinjana Davor Varenina.

Nakon svečanog dijela, u koji se svakako ubraja i izvedba hrvatske himne koju je maestralno izveo tenor Mate Grgat, rođen u Otoku, sada poslom i životom na zagrebačkoj adresi, uslijedili su prigodni pozdravi.

U ime domaćina riječi dobrodošlice uputio je predsjednik Kluba Sinjana Davor Varenina. Tijekom pozdravnih obraćanja na velikom platnu prikazivani su video uratci TZ Grada Sinja o svim najvažnijim zanimljivostima vezanih za sinjski kraj. Pozdrave građana Sinja i cetinskog kraja prenio je gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj.
Splitsko-dalmatinsku županiju na ovoj svečanosti predstavljao je Jozo Sarač, ravnatelj razvojne agencije RERA koji se također obratio sudionicima svečanosti. U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića prigodno je govorio Davor Filipović ministar gospodarstva i održivog razvoja. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bio je saborski zastupnik Luka Brčić. U svom prepoznatljivom i emotivnom govoru okupljenima, a bilo ih je oko 400, obratio se sinjski gvardijan fra Marinko Vukman.
Naglašavajući važnost ovog događaja uz blagoslov jela i molitvu, sinjski gvardijan istaknuo je važnost Sinja, cetinskog kraja, Gospe Sinjske, Alke za cijeli hrvatski narod kako u Domovini tako i u svijetu.

‘Dragi Sinjani i Cetinjani, poštovani prijatelji, u našim venama teku vrijednosti koje su danas preko nas i po našem življenju prisutne od Australije do Amerike, pa tako i u našem Zagrebu. Možemo ponizno prepoznati vrijednosti po kojima je narod Sinja i Cetine prepoznat u srcima drugih ljudi. To su: ponos na rodni kraj, ljubav prema Domovini i hrvatskom rodu, gostoljubivost, hrabrost. Među vrijednostima ističe se spremnost da pomažemo drugim ljudima, posebno onima koji su u potrebi’, istaknuo je između ostalog fra Marinko Vukman.

Pored navedenih govornika večeri su, među ostalima, prisustvovali i Ministar pravosuđa Ivan Malenica, saborski zastupnici Danica Baričević, Darko Klasić, Nino Raspudić, Nikola Grmoja, Tomislav Okroša, Grozdana Perić, Jelena Miloš, europarlamentarac Tomislav Sokol, alkarski vojvoda Mario Šušnjara, predjednik NO VAD-a Hrvoje Markulin, a u živopisnim odorama bili su alkar Josip Gugić i alkarski momak Ivan Vučković. Posebno su bili pozdravljeni bivši sinjski, a sada gvardijan Gospe Lurdske u Zagrebu fra Bože Vuleta te don Damir Stojić.

Izaslanstvo Grada Trilja predvodio je gradonačelnik Ivan Bugarin, a dicmanjsko načelnik Petar Maretić. Na druženju Sinjana i Cetinjana sa svojim kolegama bila je istaknuta hrvatska glumica Mirna Medaković, bivši rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, akademik Kusić, kao i druge brojne osobe iz kulturnog, gospodarskog, znanstvenog, društvenog i javnog života Hrvatske.

Da bi dolazak i početak druženja bio u vrhunskom tonu pobrinuo se naš vrhunski i jedan od najboljih svjetskih barmena Jure Vojković sa svojim alkarskim gin-tonikom oduševio sve posjetitelje večeri. U znak stalne potpore koju iskazuje prema Klubu Sinjana u Zagrebu i promociju cetinskog kraja u svijetu, predsjednik Davor Varenina uručio mu je prigodno priznanje.

U sklopu ovogodišnje Sinjske noći posjetitelji su imali prilike sudjelovati i u humanitarnoj aukciji te nuditi iznose kako bi na koncu osvojili neku od vrijednota, a u ponudi su bili dres Hrvatske nogometne reprezentacije s potpisima svih reprezentativaca, te dresovi poznatih nogometaša. Na vrlo zanimljivoj aukciji najveći izdvojeni novac otišao je za potpisani dres Marka Livaje, a podosta se izdvojilo i za ostale dresove, kao što su već spomenuti dres reprezentacije, zatim Marija Pašalića, Bruna Petkovića, vratara Bayerna Manuela Neuera, te slika Elizabeth Taylor – dar svjetski poznatog fotografa Jadrana Lazića.

Cijeli prikupljeni iznos otišao je na adresu fonda Gospe Sinjske kojim će se pomoći studentima slabijeg imovinskog stanja te potrebitih župljani. Veliko hvala svima koji su kupili ponuđene artikle iskazao je fra Marinko Vukman, ističući kako će ih za ovo plemenito djelo pratiti uvijek zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske kao i cijelu organizaciju ove svečanosti. Organizator se pobrinuo i za veliku nagradnu igru za posjetitelje.

Bilo je tu zanimljivih nagrada, od onih putovanja po europskim gradovima, srebrenjaka Gospe Sinjske, tekstilnih odjevnih predmeta, do gastronomskih delicija. Svojim nastupom večer su revijom obogatili modeli ‘Etno butika Mara’, vlasnice i dizajnerice Vesne Milković koja od 1999. godine svojim kreacijama promiče hrvatsku etno baštinu i tradicijske obrte uz spoj s urbanom modom.

Posebnu pozornost izazvale su kreacije sa simbolima alke i sinjskog kraja. Među onima koji su nosili ove kreacije bili su i Martin Sinković i njegova supruga Manuela. Naime, Vesna Milković po majci je s Tijarice, djed je iz loze Bravić, a baka iz Sučića koji su sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća doselili se u slavonsku Vrbanju.

U glazbenom dijelu programa  sudjelovala je grupa Joy iz Zagreba, Mate Grgat i Klapa Sinj. Posebno, uz čelništvo Kluba Sinjana u Zagrebu zahvala ide svakako za Udrugu Studenata Sinja i cetinskog kraja koji su u ovoj večeri bili i hostese, pomagači u logistici i svim potrebnim aktivnostima, ali i predvodnici u pjevanju i plesanju.

Cijelim programom moderirao je novinar Hit radija i Ferate Ante Botić. Podsjetimo kako Klub Sinjana Zagreb postoji i djeluje u Zagrebu od 1954. godine, te je ovo bila prava uvertira za veliko slavlje koje će biti iduće godine kada će se obilježiti  70 godina aktivnosti i postojanja Kluba.

 

ferata@ferata.hr
0997370409