mel PM SOLAR

Lijepa brnaška večer ispunjena klapskom pismom

Autor/ica
Objavljeno: 1 rujna, 2023
naslovna

U Domu kulture u Brnazama, do zadnjeg mjesta ispunjenog publikom,  prepoznatljivim i jedinstvenim glazbenim izričajem Klapa Prijatelji Brnaze uz goste održala je sinoć prigodni koncert.

Ova lijepa brnaška klapska večer dio je manifestacije Dani Alke i Velike Gospe 2023. Sinoćnji koncert pokazao je kako se uistinu voli klapska pisma, a oni koji čuvaju tu tradiciju najavili su svojom izvedbom kako se u tom pogledu ide snažno dalje. Sigurno će Klapa Prijatelji uz dosadašnje pozornice koje su bile u konobama, na kominima, u raznim prigodama imati svoje nastupe diljem Dalmacije i Lijepe naše, a nadamo se jednog dana podno Omiške stine.

Uz Brnažane sinoć su upečatljivim izvedbama bili Klapa Drniš i Mandolinski sastav Osinium. Zanimljivo je bilo na kraju koncerta kada su svi izvođači zajedno s publikom pjevali ‘Croatio, iz duše te ljubim’ i ‘Nedamo te pismo naša’.

U znak prijateljske suradnje i zajedničkih nastupa predsjednik Klape Prijatelji Boško Šušnjara uručio je prigodne poklone Klapi Drniš i MS Osinium.

Podsjetimo, Klapa Prijatelji Brnaze službeno je osnovana daleke 2000. godine, premda je djelovala već nekoliko godina prije. Međutim, 2011. godine dolazi do, zbog raznih privatnih obveza članova klape, mirovanja u službenim klapskim nastupima. Uz činjenicu da se redovito okupljala kod članova i prijatelja na raznim feštama, kao što su vjenčanja, rođenja, krštenja, pričesti, itd., prošle godine početkom ljeta klapa je skromno započela s provama, ponavljajući stari, ali i učeći novi repertoar.

‘Bilo je lijepo i ugodno pjevati večeras. Isto tako vidimo da je odabir pjesama naišao na oduševljenje publike. Mi idemo dalje i pripremamo se za izdavanje jednog CD-a. Naravno, još tu se traži ona finalizacija koje pjesme odabrati da budu dio tog projekta. Što se mene tiče, pripremio sam jednu notnu zbirku koja je sada na recenzijama i za sada one daju pozitivan rezultat. Tu notnu zbirku mogli bi predstaviti do kraja jeseni’, istaknuo je voditelj Klape Ante Čarić.

Naziv klape upravo je ono što oni jesu, a to je kako su pravi prijatelji. Iako u pojedinim trenucima neformalnog druženja i pjevanja glavnu riječ i zafrkanciju vodi jedan bas i dvojica baritona, to nimalo ne smeta one predvodnike pjevanja, a to su  tenori. Jedan od njih je liječnik Rino Rančić.

‘Ma mi smo takvi, volimo šalu i tako se pripremamo, a kud bi da nije njih’, kazao nam je nakon koncerta Rino koji pored sebe ima u tenorima svoga brata Tonija.

Mislim da je onaj prošlogodišnji povratnički koncert bio dobar, ali iz svega je vidljivo kako je ovaj bio uspješniji. Sama reakcija nazočnih ukazuje na to da je koncert uspio. Nema boljeg trenutka nego kada se možeš posvetiti veselju i pjesmi. Mi to upravo radimo i to nas čini zadovoljnijim’, kazao nam je tenor Klape Rino Rančić kojega je, kao i njegova brata i ostale, došla podržati mnogobrojna njihova obitelj.

 

ferata@ferata.hr
0997370409