mel PM SOLAR

Muzej Cetinske krajine: Otvorenje izložbe akademskog umjetnika i profesora Antona Vrlića

Autor/ica
Objavljeno: 20 srpnja, 2023
POZIVNICA

U Muzeju Cetinske krajine – Sinj, u subotu, 22. srpnja u 11 sati bit će otvorena samostalna izložba Svevremenski stakleni oblici istaknutog Sinjanina, akademskog umjetnika i profesora Antona Vrlića.

Izložbom novoga ciklusa crteža i staklenih skulptura, Anton Vrlić svojom kontinuiranom umjetničkom prisutnošću promišljeno objedinjuje i sažima zrelo stvaralačko razdoblje od 2016. do 2020. godine, unutar kojega oblikuje i predstavlja djela u staklu kao nastavak neprekidnoga razvojnog istraživanja ovoga medija koji ga kao umjetnika zaokuplja posljednjih 30-ak godina. U tom dinamičkom i interakcijskom odnosu sa staklom, intencijom umjetničkih postupaka autor istražuje mijene i preobrazbe forme sa svim tvorbenim elementima boje, svjetla, oblika i strukture kao ključnih značajki u procesu oblikovanja reljefnih i punih staklenih objekata. Ciklus staklenih reljefa, objekata i skulptura prati serija crteža razvrstanih prema umjetničkim rukopisnim cjelinama koji svojim ekspresivnim svojstvima odražavaju spone s ranijim umjetnikovim crtežima u tušu iz sredine osamdesetih godina 20. stoljeća.

Potpuno predan umjetnosti, Anton Vrlić novim stvaralačkim procesima opažanja i osmišljavanja niza oblika iz recikliranih materijala stvara umjetnička djela koja u cijelosti ostvaruju stilističko i umjetničko promišljanje umjetnika sklonoga eksperimentu i svim modusima suvremenoga likovnog izričaja.

Promišljajući ulogu umjetnika u sebi, s iznimnom radoznalošću i zaokupljenošću u svojim djelima potvrđuje upućenost u suvremena likovna kretanja i razložno, usredotočeno preispituje prije svega vlastitu primarnu slikarsku vokaciju umjetnika lirske apstrakcije te, u dijalogu s elementima kiparske forme volumena i prostora, otvara novi prostor metafizičke apstrakcije uobličene u čvrsto raščlanjene staklene oblike slojevite i složene znakovitosti.

POZIVNICA

Organizator izložbe je Muzej Cetinske krajine – Sinj. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.

Autori likovnog postava i prostorne koncepcije izložbe, te kataloga su Anita Librenjak i Anton Vrlić. Grafičko oblikovanje i pripremu kataloga je izradila grafička dizajnerica Jelena Buljac.

Program otvorenja izložbe prigodno će popratiti svojim nastupom glazbenica Nina Šeparović, studentica 3. godine harfe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba će bit otvorena od 22. srpnja do 24. rujna 2023. u Muzeju Cetinske krajine – Sinj, svakog dana, od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati, te subotom od 9 do 13 sati.

Životopis umjetnika:
Anton Vrlić, hrvatski slikar, rođen je 1957. godine u Splitu. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje pohađa u Sinju, a diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1982. godine u klasi profesora Raoula Goldonija. Od završetka studija do danas bavi se kontinuirano slikarstvom i grafikom, dok posljednja dva desetljeća osobito istražuje medij stakla u kojemu je ostvario niz zapaženih izložbi i autorskih radova u različitim tehnikama umjetničkoga izričaja. U zvanju redovitoga profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (2007. – 2022.) predavao je kolegije ‘Staklo’ i ‘Slikarstvo’ na odsjeku Primijenjenih umjetnosti. Od 2003. godine do danas vanjski je suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu kao nositelj izbornoga kolegija ‘Tehnike i umjetnost stakla’. Do sada je izlagao na 80 samostalnih i više od 200 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Više je puta nagrađivan za svoj umjetnički rad. Djela mu se nalaze u mnogobrojnim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

UMJETNIK FOTOGRAFIJA

ferata@ferata.hr
0997370409