SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Mirni prosvjed Glas(am) za vrtić

Autor/ica
Objavljeno: 12 srpnja, 2023
poziv plakat

Roditelji djece koji su nezadovoljni rezultatima upisa u Gradski vrtić Bili Cvitak Sinj za 2023./2024. pedagošku godinu najavili su mirni prosvjed pod sloganom ‘Glas(am) za vrtić’.

Podsjetimo, na listi čekanja za upis u vrtić nalazi se 285 djece, od kojih je čak 208 zaposlenih roditelja. Kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, roditelji su putem platforme Facebook najavili mirno okupljanje na sinjskoj Pijaci.

‘Ove godine su se otvorile nove jedinice Bilog Cvitka, no unatoč tome lista djece koja čekaju na upis je nikada veća. Mi roditelji smo, u razgovoru, došli na ideju da napravimo nekakvo okupljanje kako bismo izrazili svoje nezadovoljstvo zbog toga, jer mislimo da ima mjesta u vrtićima, a da su djeca unatoč tome ostala neupisana’, kazala nam je Ivana Nevžala, organizatorica.

Organizatori na mirni prosvjed pozivaju sve roditelje i njihovu djecu, bake i djedove, prijatelje i rodbinu roditelja čija djeca nisu upisana u vrtić.

‘Pozivam sve da dođu i iskažu svoje nezadovoljstvo, da javno poručimo da svako dijete ima pravo na mjesto u vrtiću. Želimo osvijestiti javnost da je ovo veliki problem, kao i u cijeloj Hrvatskoj, ali Sinj je malo mjesto i ima dosta vrtićkih jedinica, a djeca su ostala neupisana. Nema nam logike da u vrtićima nema mjesta za svu djecu. Otvorio se vrtić ‘Nikolino’, otvorio se i vrtić ‘Vrilo’ na Hanu u čijem je prostoru djelovao ‘Čarobni pianino’ koji je imao i jaslice, što znači da u tom prostoru postoji opcija i za otvoriti jaslice, ali ne znamo zašto se ne otvaraju.’

Nevžala tvrdi i da je bilo pogodovanja pri upisu  u vrtić.

‘Sigurno je bilo pogodovanja, to je javna tajna, ali nitko ne želi reći da se događaju takve stvari. Gledajte, kada si očajan tražiš na sve načine da ti dijete upadne u vrtić, inače su roditelji primorani davati otkaze ili plaćati nepoznatim ljudima da im čuvaju djecu. Ovo je grad u kojem se promovira natalitet, u kojem se provodi program ‘Ostani tu’, a ne daju nam uvjete da ostanemo tu i da ovaj grad pomlađujemo’, dodaje Ivana Nevžala.

Mirni prosvjed ‘Glas(am) za vrtić održat će se u subotu, 15. srpnja s početkom u 9 sati na Pijaci – Trgu kralja Tomislava u Sinju.

poziv rodizeljima plakat

ferata@ferata.hr
0997370409