SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Počinje šesto izdanje Ljetne glazbene Škole Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 9 srpnja, 2023
Ljetna glazbena skola

Od 10. do 22. srpnja u Sinju će se održavati međunarodna 6. Ljetna glazbena škola Sinj, u radu koje će sudjelovati učitelji, nastavnici, studenti i učenici violine, viole, violončela, flaute, klarineta, klavira, trombona, trube, tube, eufonija, roga, oboe, saksofona, solo pjevanja i komorne glazbe.

Riječ je o projektu koji se održava u organizaciji Klastera Sinjska alka, koji nudi mogućnost rada s međunarodno priznatim profesorima.

Prema riječima predsjednika Organizacijskog odbora Damira Tomaševića, u prvom tjednu u Školi će sudjelovati 100-tinjak polaznika, a u drugom 20-ak, koje će podučavati 7 profesora i njihovi asistenti, renomirani glazbenici s glazbenih akademioja iz Splita, Zagreba, Ljubljanje, Salzburga i Münchena. Ove godine u Sinj dolazi i prof. Gabor Tarkövi, profesor Tomsilava Tomaševića, koji će raditi tri dana s učenicima trube.

‘Mogu biti zahvalan što jedno tako svjetsko ime dolazi u Sinj. Prof. Tarkövi je u samom vrhu svjetskih glazbenika trubača. On u Sinj  dolazi Iz Tokia, a onda putuju u Valenciju, tako da s pravom mogu reći da Sinj postaje jedna vrlo bitna točka u glazbenom svijetu’, kazao je Tomašević.

Ljetna glazbena škola počinje u ponedjeljak u 9 sati, a tradicionalno, navečer će koncert održati profesori, koji se tradicionalno svake godine održava prvoga dana Ljetne škole. Na koncertu će sudjelovati gotovo svi profesori.

Tomašević je otkrio i kako se, u vrijeme kada je pokretao ovaj projekt, nije nadao da će Ljetna glazbena škola postati ovo što je danas.

‘Mislio sam da će kroz dva tjedna kroz školu proči 50 do 60 učenika iz Sinja , Cetinske krajine i Dalmacije, no gkas se proširio i danas imamo vrlo kvalitetne, možda i najjače predavače u ovoj regiji, tako da danas dolaze djece iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, a možda u budućnosti budu dolazila i djeca iz cijele Europe. Ima i djece iz Sinja koja su zadoviljna i iz godine u godinu se ponovo vraćaju i vjerujem da i u njima imamo jednu veliku podršku u radu Ljetne glazbene škole, kaže Tomašević.

Ljetna glazbena škola u ovih šest godina je postala dio turističke ponude grada Sinja. Prošle godine za vrijeme njenog održavanja u Sinju je evidentirano oko 1.700 noćenja, jer s djecom dolaze i njihovi roditelji, bake, od kojih se neki zadržavaju u Sinju, a neki odu do Splita, Trogira, Omiša i drugih mjesta uz more.

‘Sinj ima jeko dobrat potencijal u ovome dijelu kulturnog turizma, jer ima jako dobru lokaciju, blizu je Splita, nije daleko ni Zagreb, ni Rijeka, ni Dubrovnik, a s druge strane nije velik grad. Mi smo Sinjani gostoprimljivi, srdačno primamo goste i svi to primjećuju, i profesori i polaznici i roditelji koji prepoznaju da su njihova djeca u sigurnom gradu’, ističe Tomašević.

Tomašević je istaknuo i jako dobru potporu ovom projektu Grada Sinja i Županije splitsko-dalmatinske, koji im osim novčano pomažu i s prostorom.

‘Većina predavanja će se održati u srednjim školama i GŠ Jakova Gotovca i ovim putem zahvaljujem svim ravnateljima koji su nam izišli ususret. Volio nih da svi zajedno možda doprinesemo poboljšanju infrastrukture u našem gradu, kako bismo mogli proširiti Ljetnu glazbenu školu, a možda i organizirati neke druge događaje koji bi doprinijeli i u kulturnom i u gospodarskom smislu. Tu prije svega mislim na jednu manju koncertnu dvoranu, ali i novu glazbenu školu’,  kaže Tomašević.

damir tomasevic

Koncert profesora održat će se sutra u 19,30 u dvorani Muzeja Sinsjke alke, a završni koncerti polaznika na programu su petkom i subotom u 19 sati u Palacini. Četvrtak je dan za koncert komorne glazbe na Pijaci, na kojem će komorni sastavi, kao i uvijek do sada, pripremiti neke interesantne i zanimljive skladbe.

Dodajmo kako Organizacijski tim Ljetne glazbene škole čine volonteri i entuzijasti, koji žele da mladi glazbenici u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi usavršavaju svoje umjetničke vještine. Organizacijski tim čine: Damir Tomašević, Jelena Vuković, Mislav Norac, Darija Marić Pavić, Monika Vrgoč.

ferata@ferata.hr
0997370409