SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Smilja Pogačić: Ima li Bili Cvitak ravnateljicu ili ne?

Autor/ica
Objavljeno: 7 srpnja, 2023
smilja pogacic

Na posljednjoj, 19. sjednici sinjskog Gradskog vijeća, vijećnica Mosta Smilja Pogačić zatražila je od gradonačelnika Mira Bulja da pojasni situaciju vezanu za Odluku Upravnog suda u Splitu kojom je 31. lipnja ove godine poništena Odluka gradonačelnika Sinja od 01.03.2022. godine o imenovanju ravnateljice DV Bili cvitak, kao nezakonitu. Pitala je gradonačelnika ima li DV Bili cvitak ravnateljicu ili ne.

Bulj je potvrdio da je Upravi sud poništio njegovu Odluku o imenovanju Dječjeg vrtića.

‘I moji prethodnici, a isti problem imaju i gradonačelnici Vrgorca i Starog Grada, imali su dvojbu 2023. i 2017. godine oko toga tko imenuje ravnateljicu vrtića, gradonačelnik ili gradsko vijeće. Tada je nadležno Ministarstvo dalo tumačenje da ravnateljicu imenuju gradonačelnici. Tu dvojbu je otklonio zakonodavac, koji je novim Zakonom o predškolskom odgoju, koji je donesen u šestom mjesecu prošle godine, definirao da ravnateljicu imenuje izvršna vlast, odnosno gradonačelnici ili načelnici. Ovo imenovanje je bilo u petom mjesecu, čini mi se. I u većini drugih gradova ravnatelje vrtića su imenovali gradonačelnici. Ovo je jedan od presedana u kojem je Sud naložio da se postupak provede do kraja. Ja bih sada, u roku od 60 dana, trebao dati prijedlog o imenovanju ravnateljice na Gradsko vijeće ili ću ja kao gradonačelnik morati nešto potpisati. Nejasna mi je ta presuda Suda. Iščitavajući novi Zakon, koji je donesen u šestom mjesecu prošle godine, dogodilo se ovo što se dogodilo i mi ćemo po starom Zakonu morati imenovati ravnateljicu ili ćemo i ja i Gradsko vijeće potpisati njeno imenovanje. Znači, ako je imenuje Gradsko vijeće, mi ćemo to napraviti po starom Zakonu. Neki su gradovi tražili od nadležnog Ministarstva tumačenje novog zakona o predškolskom odgoju, koje im je odgovorilo da ravnateljicu imenuje gradonačelnik ili izvršna vlast. Ja poštujem pravosudnu odluku, ravnateljicu je Sud razriješio i ja sam imenovao vršiteljicu dužnosti ravnateljice’, odgovorio je Bulj.

Vijećnica Pogačić dodatno je pitala gradonačelnika hoće li ponovo biti raspisan natječaj za imenovanje ravnateljice DV Bili cvitak.

‘Moram vidjeti pravna tumačenja ministarstava. Ako ravnateljicu, po nalogu Suda, bude imenovalo Gradsko vijeće, to će biti po starom Zakonu koji je nevažeći, a ako je budem morao ja imenovati, onda ću morati raspisati novi natječaj.’ Odgovorio je gradonačelnik.

ferata@ferata.hr
0997370409