SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Na listi čekanja za upis u DV Bili cvitak 285 djece

Autor/ica
Objavljeno: 30 lipnja, 2023
mirjana pavic

Komisija za upis djece donijela je Odluku o upisu djece u jaslice/vrtić u Dječji vrtić Bili cvitak Sinj za 2023/2024. pedagošku godinu.

Za upis je bilo prijavljeno 479 djece, od toga 242 za jaslice, a 237 za vrtić. Ove godine je komisija za upis, koja sastavlja liste prioriteta, imala itekako težak i složen posao, jer je na snagu stupio novi Pravilnik o upisu, koji je bio na javnom savjetovanju i koji je prihvaćen na sjednici Gradskog vijeća, a koji je na snagu stupio 15. svibnja ove godine.

‘Taj novi Pravilnik o upisu je usklađen sa Zakonom o predškolskom odgoju, koji se mijenjao u svibnju 2022. godine. Dakle, mi smo Pravilnik morali uskladiti za Zakonom i uvrstiti ga u naše akte, a Zakon decidirano kaže da izravan upis i prednost pri upisu u vrtić imaju četverogodišnjaci. Izravan upis znači da ih mi moramo upisati, a kapaciteti su nam takvi kakvi jesu. Problem je što nam veliki broj djece izlazi iz jaslica, dakle oni još nisu četverogodišnjaci i tu nam se stvorio taj problem, taj jedan prazan prostor, kod djece u dobi između tri i četiri godine. Tako nam se dogodila situacija da smo u vrtić primili 41 dijete, uglavnom četverogodišnjake, 22 djece u jaslice i 89 djece smo primili u četverosatni program, znači ukupno je 152 djece primljeno’, kazala nam je v.d. ravnateljice Mirjana Pavić.

Od ukupnog broja prijavljenih za upis, uvjete nije ispunjavalo 42 djece i to 23 u jaslicama i 19 u vrtiću.

‘Kada govorimo o uvjetima, to znači da djeca nemaju ili dob ili nisu cijepljenja, a nama zakon nalaže da u vrtić možemo primiti samo djecu koja su primila sva redovna cjepiva’, ističe Pavić.

Na listi čekanja je 285 djece, od toga ih 204 čeka na upis u jaslice, od kojih je 147 djece zaposlenih roditelja, a 81 dijete čeka na upis u vrtić, od kojih je 61 dijete zaposlenih roditelja.

‘Znači, da bismo upisali svu djecu, a pri tom poštivali državni pedagoški standard, mi bismo u ovom trenutku trebali otvoriti 10 novih jasličnih skupina, a to nismo u mogućnosti, kao što ne mogu ni Split, ni Zagreb, ni drugi veliki gradovi. Molim roditelje djece vrtićkog uzrasta za razumijevanje i da se strpe, jer ćemo otvaranjem nove podružnice vrtića, naše Ferate, riješiti problem upisa djece vrtićke dobi’, kazala je Pavić.

V.d. ravnateljice DV Bili Cvitak Mirjana Pavić kaže kako i DV Bili Cvitak i Grad Sinj ulažu sve napore da se podružnica Ferata, koja će djelovati u Tripalovom voćnjaku, otvori što prije, moguće i u roku od mjesec dana.

‘U onom momentu kada krenemo s upisima za vrtićki dio, mislim da ćemo taj dio problema riješiti. Roditelji koji žele djecu upisati u našu Feratu trebat će samo podnijeti prijavnicu za upis, dakle nećemo od njih tražiti ni liječničko uvjerenje ni ostale dokumente koje su već predali.’

Pavić je dodala i da Grad Sinj razmišlja o najmu prostora za otvaranje još jedne podružnice u kojoj bi radile 4 jaslične skupine, čime bi se većina djece upisala i u jaslice.

‘Nadam se razumijevanju i suradnji roditelja. Evo, ja ih pozivam da nam i oni pomognu u realizaciji svega ovoga, jer sve ovo radimo za našu djecu i za dobrobit svih nas’, kazala je Pavić.

ferata@ferata.hr
0997370409