SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Ima li mjesta u ‘Bilom cvitku’ za djecu iz ‘Čarobnog pianina’?

Autor/ica
Objavljeno: 19 lipnja, 2023
carobni pianino han

Nakon što je krajem prošle godine zatvorena podružnica Dječjeg vrtića Čarobni pianino na Hanu, od 1. srpnja zatvara se i podružnica u Sinju.

Podsjetimo, početkom ove pedagoške godine Dječji vrtić Čarobni pianino najavio je zatvaranje svojih podružnica na području grada Sinja. Riječ je o dvije podružnice splitskog privatnog vrtića, koji je u Sinju počeo s radom u rujnu 2009., a u Hanu 2017. godine.

Osnivačica vrtića Virna Mudnić u listopadu prošle godine dopisom je obavijestila Grad Sinj da će podružnicu na Hanu zatvoriti danom 31. prosinca 2022. godine, a sva djeca, čiji to roditelji budu htjeli, bit će smještena u vrtić u Sinju. U istom dopisu Mudnić je obavijestila gradonačelnika Mira Bulja da će, ukoliko Grad ne odobri njenom zahtjevu za povećano sudjelovanje roditelja u troškovima smještaja djece, biti primorani krajem pedagoške 2022./2023. godine, odnosno 31. kolovoza, zatvoriti i vrtić u Sinju.

Grad Sinj nije udovoljio zahtjevima osnivačice vrtića Virne Mudnić, jer je u 2022. godini povećao iznos subvencije iz gradskog proračuna u troškovima boravka djece u svim vrtićima na području grada Sinja i to s 950 na 1.450 kuna po djetetu.

Kako je Mudnić najavila zatvaranje vrtića na Hanu, Grad Sinj je odmah od nadležnih službi zatražio i uskoro dobio suglasnosti za otvaranje još jedne podružnice DV Bili Cvitak. Vrtić Vrilo na Hanu, u koji je upisano 50 djece, s radom je počeo 16. veljače ove godine, u istom prostoru u kojem je radio Čarobni pianino.

U međuvremenu je gradonačelnik Bulj u više navrata javno izjavio da će Grad otvoriti još jednu podružnicu vrtića u Sinju i to u prostoru u kojem radi Čarobni pianino te da je već zatražio suglasnosti nadležnih institucija. Je li ih dobio, nije nam poznato. No, zato su roditelji djece koji pohađaju Čarobni pianino u Sinju dobili obavijest da vrtić neće organizirati dežurstvo tijekom ljeta, jer svoja vrata zatvara 31. lipnja. Također im je rečeno da, ukoliko žele koristiti dežurstva, djecu mogu prijaviti u neki od vrtića u Splitu ili Solinu, a u suprotnom trebaju izvršiti uplatu za boravak djece u vrtiću za mjesec lipanj te potpisati ispisnicu.

Isto nam je u dopisu potvrdila i osnivačica Čarobnog pianina Virna Mudnić.

‘Dežurstvo neće biti održano u Sinju, jer je to usmeni dogovor sa Gradom i vlasnicom prostora. Grad je rekao da će 01.07 početi sa radovima u tom prostoru kako bi ga pripremili za prihvat djece od 01.09. Što se tiče djece koja namjeravaju koristiti dežurstva, podaci se tek prikupljaju tako da Vam na to pitanje ne mogu dati odgovor’, odgovorila je mailom Mudnić.

U Grad Sinj krajem prošlog tjedna poslali  smoupit kako bismo saznali hoće li se za djecu vrtića Čarobni pianino organizirati ljetno dežurstvo u nekom od vrtića u sastavu Dječjeg vrtića Bili cvitak, kako ih roditelji ne bi morali vozili u Solin ili Split, no do zaključenja ovoga teksta odgovor nismo dobili.

Nadamo se da će Grad Sinj u podružnicama DV Bili cvitak ovoga ljeta uspjeti smjestiti i djecu iz DV Čarobni pianino, u koji je upisano 100 sinjskih mališana, jer je većini roditelja ljetno dežurstvo vrtića i jaslica nužna potreba.

ferata@ferata.hr
0997370409