SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

U Sinju održan simpozij o Vici Buljanu

Autor/ica
Objavljeno: 3 lipnja, 2023
IMG

U organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista te Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, u Sinju su održani ‘Dani Vice Buljana’.

Program dvodnevnih Dana Vice Buljana počeo je jučer poslijepodne polaganjem vijenaca na grob Vice Buljana te pred spomen kosturnicom boraca NOB-a i Spomen obilježjem poginulim braniteljima u Spomen parku hrvatskih branitelja u Sinju, a nastavljen je jutros u 10 sati tribinom pod nazivom ‘Vice Buljan i njegova uloga u sveukupnom razvoju Sinja i Cetinske krajine’.

U prepunoj dvorani Alkarskih dvora nazočnima su se na početku programa obratili Marinko Poljak, predsjednik UABA-a CK Sinj, Ranko Britvić, predsjednik VeDRA i mr.sc. Stipe Batarelo, predsjednik Organizacijskog odbora.

O Vici Buljanu i njegovom doprinosu Sinju i Cetinskoj krajini u predratno, ratno i poslijeratno vrijeme govorili su, na teme ‘Vice Buljan i arhitekt Lavoslav Horvat u poslijeratnoj obnovi i izgradnji Sinja’, doc.dr.sc. Zrinka Paladino, ‘Vice Buljan između ideala borbene mladosti i rezonanci potresne ljudske zbilje koja sve mijenja’, prof.dr.sc. Tonči Šitin, ‘Vice Buljan u NOR-u’, doc.dr.sc. Dragan Markovina, ‘Vicin doprinos razvoju Sinja i Cetinske krajine nakon II. Svjetskog rata’, Goran Korov, mag.hist., ‘Obitelj Buljan i alka’, Branimir Župić, prof., ‘Obitelj Vice Buljana’, dr.sc. Danica Ramljak, te ‘Vice Buljan u serijalu ČOVIK I PO’, dr.sc. Jurica Pavičić.

‘Važnost Dana Vice Buljana proizlazi iz važnosti, odnosno značaja Vice Buljana za Sinj i Cetinsku krajinu, kao pripadnika Narodnooslobodilačke vojske, ali i kao graditelja u poslijeratnom razdoblju koji je uvelike zaslužan za prosperitet grada Sinja, a i veliki doprinos je dao u Alci’, kazao je između ostaloga Zoran Radman, tajnik VeDRA-e.

Među brojnim Sinjanima i drugima koji su željeli saznati nešto više o Vici Buljanu ili se prisjetiti Vice Buljana bili su i brojni članovi Buljanove obitelji, njegove kćeri, unuci i rodbina.

‘Nas je jako ugodno iznenadila organizacija tribine. Zadovoljni smo i odazivom posjetitelja jer su nam rekli da se neki protive organizaciji. Mislim da se njemu nema što zamjeriti, da mu se može samo diviti jer znam što ljudi zaista misle o njemu’, kazala nam je Višnja Buljan, kćer Vice Buljana.

Jedna od predavača na tribini bila je Sinjanka dr.sc. Danica Ramljak, koja je govorila o obitelji Vice Buljana.

‘Jako sam sretna da je jedan od najpoznatijih Sinjana, ako ne i najpoznatiji, bio tema današnjeg simpozija. Mislim da su govornici, svaki iz svoga spektra, pokazali da se zaista radi o vrlo važnom čovjeku. Mislim da je ovo samo početak. Osobno ću se angažirati oko jednog člana obitelji, Miljenka Buljana, koji ima i ulicu u Sinju, koji je znanstvenik i koji mi je blizak u tom kontekstu, pa bih najavila za iduću godinu simpozij o njemu. Ispostavlja se da je ta obitelj Buljan, koja je uz obitelj Tripalo vjerojatno najznačajnija na ovom području, da su napravili ne samo ogroman doprinos u Sinju, već i u Hrvatskoj, pa i puno šire, a preko djece i u svijetu’, kazala je Ramljak dodajući kako joj je jako žao što na tribini nije bio gradonačelnik Sinja Miro Bulj jer je ovo, kako kaže, bila vrlo dobra prilika da se upozna s obitelji i da vidi tko danas-sutra može pomoći s inicijativama u gradu.

Moderator je bio dr.sc. Zoran Radman, tajnik Vedra-e, a u prigodnom programu nastupila je Klapa Filip Dević.

 

ferata@ferata.hr
0997370409