SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Ravnatelj Rađa: ‘Porod u Sinju najskuplji je porod na svijetu!’

Autor/ica
Objavljeno: 14 veljače, 2023
MARKO RADA

U programu Hit radija danas je gostovao ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa, koji je govorio u stanju u zdravstvu u Hrvatskoj, ali se posebno osvrnuo na stanje u županijskom Domu zdravlja, u sklopu kojeg je i sinjska ispostava Doma zdravlja.

Dr. Rađa je između ostaloga kazao da su posljednjih nekoliko godina kompletno obnovljene tri, od četiri zgrade kompleksa sinjske ispostave Doma zdravlja.

‘Ostala je još jedna zgrada i to ona u kojoj je prostor rodilišta. Projekt uređenja te zgrade smo prošle godine prijavili na natječaj APN-a za energetsku obnovu za fasadu i zamjenu krova, a rezultate natječaja još uvijek čekamo. Ako ne prođemo na tom natječaju, pripremamo dokumentaciju za prijavu na natječaj za energetsku obnovu kojeg će raspisati Ministarstvo’, kazao je Rađa.

Za ulaganje u prostore i opremu županijski Dom zdravlja od države na godišnjoj razini dobije 13 milijuna kuna decentraliziranih novčanih sredstava, koja se raspoređuje na čitavu županiju, no ta su sredstva nedovoljna, a potrebe su velike, ističe Rađa.

Ravnatelj je u programu govorio i o sinjskom rodilištu, kao i o nedostatku specijalista. Prema nejgovim riječima, problem rodilišta nisu prostor, ni operacijska sala, jer je riječ o jednokratnim ulaganjima za koja bi se sredstva mogla pronaći, već specijalisti.

‘Treba biti svjestan da su za rad rodilišta potrebna najmanje četiri ginkologa, isto toliko pedijatara te anesteziologa i anestezioloških tehničara bez kojih nema carskih rezova. Ansteziolog je deficitarna struka, a s druge strane, kada kolege mogu birati hoće li raditi u Sinju ili Splitu, odabiru veću sredinu. Kada se kaže rodilište, svi misle samo na četiri zida i rađaonu, no rodilišt je puno veće. Mi imamo pet primalja i ginekologe koji su u pripravnosti za doći u rodilište prema potrebi. Sinjsko rodilište je imalo smisla do 2009., 2010. godine, jer rodilište u splitskom KBC-u nije imalo kapacitete, ni prostorno ni kadrovski, prihvatiti sve rodilje i obaviti sve porode. Danas u Splitu imamo najveće rodilište u Hrvatskoj, koje je od Sinja udaljeno između 20 i 50 kilometara koliko je do najudaljenijeg dijela sinjske krajine, do Vrlike ili Kamenskog i s bilo koje lokacije do rodilišta u Splitu dođe se za 30 do 45 minuta. Ima li onda ovakvo rodilište smisla? Mislim da nema’, kazao je Rađa.

Prema riječima ravnatelja dr. Marka Rađe, HZZO sve češće postavlja pitanja o opravdanosti rada sinjskog rodilišta.

‘Ova dva poroda, koliko ih je bilo prošle godine u Sinnju, svaki je koštao po 100 tisuća eura. Milijun i pol kuna godišnje HZZO odvaja za održavanje hladnog pogona rodilišta. Dakle, to su daleko naskuplji porodi na svijetu. Imamo li mi dovoljno novca da bismo na takav način raspolagali resursima koje imamo?, pita se Rađa.

Ravnatelj je govorio i o nedostatku pedijhatara. Istaknuo kako će uz dva tima pedijatara u Sinju uskoro početi raditi i treći u Trilju, što bi trebalo zadovoljiti potrebe najmlađih pacijenata, s obzirom na broj djece upisane u postojeća dva pedijatrijska tima i broj djece mlađe od 7 godina prema popisu stanovništva.

Gostujući u programu Hit radija, ravnatelj županijsklog Doma zdravlja dr. Marko Rađa dotaknuo se i reforme zdravstva, koja bi se, kazao je, trebala odraziti i na rad domova zdravlja.

‘Zamišljeno da se specijalistika iz bolnica vrati što bliže ljudima i da specijalističke ambulante zažive na vanjskim lokacijama. Dom zdravlja je već krenuo u takvom pravcu. Pregovaramo sa specijalistima koji rade u bolnicama da jednom ili dva puta tjedno ili mjesečno, ovisno o potrebama pacijenata, dođu raditi na područje određene ispostave Doma zdravlja, kako bismo prekrili svaki dio županije’, kazao je između ostaloga ravnatelj dr. Rađa.

ferata@ferata.hr
0997370409