SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Trilj: Vijećnici jednoglasno prihvatili sve točke dnevnog reda

Autor/ica
Objavljeno: 16 prosinca, 2022
vijece trilj

Triljski gradski vijećnici danas su održali svoju 16. sjednicu na kojoj su jednoglasno prihvatili svih 9 točaka Dnevnog reda.

Na početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Marić kazao je kako gradonačelnik Ivan Bugarin neće doći na sjednicu, jer je spriječen te da se ispričao.

Na prozivci je bilo svih 13 vijećnika, no u tijeku sjednice vijećnicu su napustili Ivica Marić i Ivan Šipić, vijećnici NL Ivana Šipića.

U okviru aktualnog sata nije postavljeno niti jedno vijećničko pitanje, pa se odmah prešlo na Dnevni red.

Na prijedlog vijećnika Mosta i NL Ivana Šipića donesen je Zaključak o obavezi podnošenja izvješća o radu gradonačelnika.
Obrazlažući Prijedlog, predsjednik Vijeća Miljenko Marić između ostalog je kazao da Statut Grada Trilja propisuje da gradonačelnik dva puta godišnje podnosi Gradskom vijeću izvješće o svom radu i to do 31. ožujka tekuće godine za razdoblje srpanj – prosinac prethodne godine i do 15. rujna za razdoblje siječanj – lipanj tekuće godine. Kako gradonačelnik Ivan Bugarin isto nije učinio, ovim se Zaključkom odvezuje podnijeti Izvješće o radu u 2021. godini i Polugodišnje izvješće o radu u 2022. godini na prvoj sljedećoj sjednici, a unutar roka od 30 dana. Osim toga, ovim se Zaključkom obvezuje gradonačelnika na predlaganje i uvrštavanje na dnevni red sjednice Gradskog vijeća izvješća svih javnih ustanova kojima upravlja Grad Trilj i trgovačkih društava u kojima Grad Trilj ima suvlasnički udio.
U tijeku rasprave vijećnica Žana Majić (NL Ivana Šipića) kazala je kako je apsurdno da Gradsko vijeće donosi nešto što je zakonska i statutarna obveza, te da su izvješća o radu trgovačkih društava kojima je Grad Trilj suvlasnik posljednji put na sjednici Gradskog vijeća bila 2019. godine.

Na prijedlog vijećnika Mosta na Dnevnom redu našao se i Prijedlog Zaključka o obvezi donošenja  Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić Trilj te obvezi izrade novog  Pravilnika o upisima i mjerilima upisa djece  u Dječji vrtić Trilj.
Obrazlažući Prijedlog, Miljenko Marić je istaknuo kako je ove pedagoške godine 32 djece  ostalo neupisano u vrtić, zbog čega je potrebno što prije pristupiti izradi novog pravilnika, koji mora proći i javno savjetovanje.

Prijedlog Zaključka o usvajanju izvješća o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Trilja za 2021. godinu i Prijedlog Zaključka o usvajanju izvješća o izvršenju Programa izgradnje komunalne infrastrukture na području Grada Trilja za 2021. godinu obrazložio je Ante Sarić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, imovinskopravne poslove, komunalni sustav i zaštitu okoliša.
U okviru rasprava po ove dvije točke između ostalih za riječ se javio vijećnik Mosta Ante Kozina, koji smatra da su izvješća štura. Vijećnica Žana Majić je istaknula da su oba izvješća pred vijećnicima trebala biti puno ranije te da se na današnjoj sjednici trebalo raspravljati o izvješćima za 2022. godinu.  Na kraju rasprave Miljanko Marić je zamolio službe Grada da se izvješća o izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture ubuduće pripreme ranije, te da se dostavljaju na sjednice uz izvješća o proračunu.

Prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja groblja Tijarica također je obrazložio v.d.  pročelnik Ante Sarić. Istaknuo je kako se u izradu UPU-a ide zbog namjere proširenja groblja i to zbog velikog interesa mještana za kupnju grobnih mjesta. Postojeće groblje proširilo bi se za nešto manje od 4 hektra.

U okviru obrazloženja Prijedloga Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja ex farme Mesopromet, v.d. pročelnik Ante Sarić kazao je da je u Grad Trilj stigla inicijativa za izradu UPU-a od strane vlasnika zemljišta bivše farme u Košutama. Nakon toga u Uredu gradonačelnika je održan sastanak na kojem je dogovoreno na koji način će se krenuti u izradu UPU-a, kojeg će financirati vlasnik. Na prostoru bivše farme u Košutama, na površini od 60 tisuća metara kvadratnih, investitor iz Francuske planira rekonstrukciju postojećih zgrada te njihovu prenamjenu za ugostiteljsko-turističke sadržaje, odnosno za razvoj kojičkog sporta. U sklopu kompleksa investitor bi izgradio konjušnicu, halu za jahanje i veterinarsku ambulantu.

Izvještaje o korištenju sredstava proračunske zalihe za razdoblja od 01.01.-31.03.2022. godine,  od 1.04.-30.06.2022. godine i od 01.07.-30.09.2022. godine obrazložila je Blaženka Dukić, v.d. pročelnica Upravnog odjela za financije gospodarstvo i EU fondove.
Sredstva proračunskih zaliha koja su planirana za financiranje rashoda nastalih pri otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških i ostalih nepredvidivih nesreća, odnosno izvanrednih događaja tijekom godine u navedenim razdobljima nisu utrošena.

vijece trilj

ferata@ferata.hr
0997370409