SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Sinj: Vijećnici o 15 točaka Dnevnog reda raspravljali više od 7 sati

Autor/ica
Objavljeno: 3 prosinca, 2022
vijece sinj

Sinoć je održana 15. sjednica sinjskog Gradskog vijeća, na kojoj je raspravljeno 15 točaka Dnevnoga reda.

Sjednici je nazočilo 17 od 19 vijećnika. Izostali su HDZ-ov Anđelko Čačija i vijećnik NL dr. Jadrijevića Filip Klarić Kukuz.

Na početku sjednice primljeno je na znanje izvješće Mandatne komisije o ispunjenju zakonskih uvjeta za mirovanje vijećničkog mandata mostovog vijećnika Tonija Jurića Šolte te o ispunjenju zakonskih uvjeta za aktiviranje mandata zamjenskog vijećnika Željka Poljaka, koji je nakon toga prisegnuo.

U okviru aktualnog sata postavljeno je 9 vijećničkih pitanja. Po dva pitanja postavili su vijećnik SDP-a Nikola Vučković i vijećnici Mosta Frano Boko i Ivka Tomašević Blajić te nezavisna vijećnica Mirjana Babić, a jedno pitanje mostova Gabrijela Putnik Vučković. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Stipe Perić izrazio je nezadovoljstvo, jer u okviru aktualnog sata tek nekoliko vijećnika dobije priliku postaviti pitanja. Ponovio je da bi se aktualni sat trebao produžiti. Predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić odgovorio mu je da je Poslovnikom Gradskog vijeća određeno da aktualni sat traje 60 minuta te da je jedina mogućnost da se to promijeni – promjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o prihvaćanju sporazuma o podjeli javne ustanove Dječji vrtić „Bili cvitak“ Sinj i osnivanju javne gradske ustanove dječji vrtić „Bili cvitak“ Sinj. Ovime je omogućeno otvaranje još jednog područnog odjeljenja Dječjeg vrtića Bili cvitak Sinj i to u Obrovcu, koji će djelovati pod nazivom ‘Vrilo’, u prostoru u kojem trenutno posluje područno odjeljenje privatnog Dječjeg vrtića Čarobni pianino, čije je zatvaranje najavljeno 31. prosinca.

Jednoglasno je prihvaćen i Prijedlog Odluke o izmjeni Pravilnika o stipendiranju srednjoškolaca lošijeg imovinskog statusa s područja Grada Sinja. Ovom Odlukom povećan je cenzus po članu obitelji srednjoškolaca koji se stipendiraju s 1.500 na 1.700 kuna. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Stipe Perić podnio je amandman kojim je tražio da se cenzus po članu obitelji, zbog krize, podigne na 2.000 kuna, no isti nije prihvaćen.

Prijedlog Zaključka o poništenju Javnog poziva za isticanje kandidature za izbor članova Savjeta mladih Grada Sinja i njihovih zamjenika prihvaćen je s 13 glasova za i 4 suzdržana (HDZ). Javni poziv je poništen, jer nije stigao niti jedan prijedlog za članove Savjeta. Vijećnik HDZ-a Stipe Perić pozvao je gradonačelnika Mira Bulja da motivira mlade da se prijave za Savjet mladih, što je gradonačelnik na sjednici i napravio ističući da je vrlo važno da se mladi uključe u rješavanje pitanja koja se tiču njih samih.

Jednoglasno je prihvaćen Prijedlog Rješenja o imenovanju vršiteljice dužnosti ravnateljice Javne gradske ustanove „Gradska knjižnica Sinj“ Sinj. Na natječaj su se javile tri kandidatkinje, no niti jedna prijava nije ispunila formalne uvjete natječaja, pa je Odbor za izbor i imenovanje za v.d. ravnateljice Gradske knjižnice predložio dosadašnju v.d. Iru Pandža.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili Prijedlog Zaključka o ukidanju javnog dobra – puta na dijelu čest. zem. 1761/2 K.O. Bajagić i Prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi – dječje igralište u naselju Brnaze – Vučkovići, a većinom glasova – 11 za i 5 suzdržanih, prihvaćen je Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Gradske Galerije Sikirica.

Prvih 9 točaka prošlo je ‘glatko’, no rasprava se razvila prelaskom na točke Dnevnoga reda o izvješćima o radu i poslovanju društava u suvlasništvu Grada Sinja. Tijekom rasprave malo je bilo konstruktivnih prijedloga, ali su sudionici puno više hvalili sebe, svoje političke odluke i mišljenja.

Izvješće neovisnog revizora o radu i financijskom poslovanju Vodovoda i odvodnje za 2021. godinu prihvaćeno je većinom glasova – 10 glasova za, 4 protiv i 1 suzdržan. Izvjestitelj je bio direktor Josip Mioč, koji je istaknuo kako je Društvo u 2021. godini poslovalo s dobitkom, te da su ukupni prihodi bili nešto veći u odnosu na 2020. godinu. Naglasio je da do povećanja prihoda nije došlo od vodnih usluga već uglavnom od projekta Aglomeracija, koji se sufinancira iz EU fondova. Odstupanja u rashodima Društva u odnosu na godinu ranije nije bilo.
Mioč se dotaknuo i projekta Aglomeracije. Najavio je da će idući tjedan biti raspisana ponovljena javna nabava za razvojni plan LOT 2, jer je prvotna javna nabava poništena. Kazao je i da su dovršene vodovodne linija Putnik i Mažurin, da se trenutno projektira linija Lucić u Turjacima gdje je plan napraviti 1 kilometar vodovodne linije zbog velikih upita za priključak. Radi se i na projektnoj dokumentaciji vodovodne linije Gugić-Radović na Radošiću, koja će biti spojena na Mažurine. Istaknuo je i da postoji nekoliko problema s tlakovima u nekoliko naselja, zbog čega je u planu izgradnja novih crpnih stanica, a jedan od problema koji treba riješiti jest i priključak na vodovodnu mrežu dio naselja Bogdani u Glavicama Gornjim. Pred građevinskom dozvolom je i projekt odvodnje na području Čemer-Pavići, kao i vodoopskrba naselja Zelovo koji je najveći zahvat vrijedan 22 – 23 milijuna kuna. Svi projekti su vezani za sufinanciranje kroz naknadu za razvoj i suradnju s Hrvatskim vodama, koje bi trebale sudjelovati u njihovom sufinanciranju.
U tijeku rasprave Mioč je odgovarao i na pitanja vijećnika. Tako je iznio podatak da su gubitci vode oko 40 posto. Ukoliko dođe do pripajanja vodovoda Vrlika, Civljane i Kijevo, koji su veliki gubitaši vode, VIOCK-u taj bi problem mogao biti puno veći. U okviru rasprave istaknuto je da je voda koju isporučuje Vodovod i odvodnja Cetinske krajine najjeftinija u Hrvatskoj. U tijeku rasprave, nezadovoljni načinom komunikacije gradonačelnika Mira Bulja, sjednicu su napustili vijećnici NL dr. Jadrijevića Ante Gulić i Denis Glavan.

Izvješće o poslovanju društva Čistoća Cetinske krajine d.o.o. za 2021. godinu, uz nazočnost direktorice Ivane Živaljić, podinijela je voditeljica računovodstva Danica Varenina, koja je istaknula kako je Društvo poslovalo s minimalnom dobiti. Društvo je prošle godine nabavilo 2 vozila za odvojeno prikupljanje otpada, te preko 2 tisuće spremnika za komunalni miješani otpad. Čistoća ima preko milijun kuna potraživanja.
U tijeku rasprave Zvonko Maras, u ime Kluba Mosta, između ostaloga se osvrnuo na kadrovsku strukturu zaposlenika koja je po njemu neadekvatna i nepovoljna, jer je oko 30 posto zaposlenih administrativno osoblje, a nedostaje vozača i pomoćnog osoblja. Ukazao je i na visoke troškove održavanja vozila. U raspravi je istaknuto i kako je Skupština Čistoće Cetinske krajine većinom glasova prihvatila prijedlog za povećanje cijena usluge prikupljanja otpada u visini od 5 do 10 posto te je zatražena i suglasnost suvlasnika – gradova i općina. Grad Truilj i općine Hrvace i Dicmo su dali suglasnost na povećanje cijena, Općina Otok se nije izjasnila, do je gradonačelnik Sinja Miro Bulj prijedlog odbio.
Vijećnica Mirjana Babić je istaknula kako se, uz sve probleme s kojima se Društvo suočava, pa i financijske, ipak  isplaćuju visoke otpremnine radnicima koji odlaze u mirovinu.
Gradonačelnik Miro Bulj najavio je kako je Grad Sinj poslati ovrhe gradovima i općinama Cetinske krajine zbog neplaćanja naknade za odlaganje otpada na deponiju Mojanka.
Protiv Izvješća je glasovalo 9 vijećnika, a 4 su bila suzdržana.

Izvješće o radu gradskog društva Crvenog križa Sinja za razdoblje od 1. siječnja 2021.-31. prosinca 2021. godine s financijskim izvještajem za 2021. godinu, podnio je ravnatelj Ante Zorica. Izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

Financijsko izvješće Zajednice sportskih udruga grada Sinja u 2021. godini sa financijskim izvještajima klubova, koje je podnio predsjednik Zajednice Josip Malbaša, prihvaćeno je većinom glasova – 12 za, 1 suzdržan.

Polugodišnje Izvješće o izvršenju proračuna Grada Sinja od siječnja do lipnja 2022. godine, Obrazloženje, Zaključak, prihvaćeno je većinom glasova (10 za, 3 protiv).Izvjestiteljica je bila pročelnica Odjela za financije Jasna Mijić. U okviru rasprave vijećnici HDZ-a Stipe Perić i nezavisna vijećnica Mirjana Babić istaknuli su da su svi upravni odjeli Grada zakazali te da je izvršenje polugodišnjeg proračuna sramotno, jer se ništa od najavljenih projekata nije napravilo.

Izvještaj o korištenju sredstava proračunske zalihe za razdoblje od 01.07. –30.09.2022. prihvaćeno većinom glasova (10 za i 3 protiv).

Sjednica, koja je počela u 17 sati, završila je u 00,30 sati.

ferata@ferata.hr
0997370409