SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Čarobni pianino odlazi iz Sinja!? Bulj: Ne pristajemo na ucjene!

Autor/ica
Objavljeno: 22 studenoga, 2022
carobni pianino han

Dječji vrtić Čarobni pianino najavio je zatvaranje svojih podružnica na području grada Sinja.

Riječ je o dvije podružnice splitskog privatnog vrtića, koji je Sinju počeo s radom u rujnu 2009., a u sinjskom naselju Han 2017. godine.

Osnivačica vrtića Virna Mudnić dopisom je obavijestila Grad Sinj da će podružnicu na Hanu zatvoriti danom 31. prosinca ove godine, a sva djeca, čiji to roditelji budu htjeli, bit će smještena u vrtić u Sinju.

Mudnić u dopisu navodi i da će, ukoliko Grad ne donese novu odluku o sufinanciranju i ne odobri povećano sudjelovanje roditelja u troškovima smještaja djece, biti primorani krajem pedagoške 2022./2023. godine zatvoriti i vrtić u Sinju.

Iz Čarobnog pianina, naime, tvrde da je Grad Sinj preuzeo sufinanciranje rada ovoga vrtića te da je Grad od 2018. godine više puta upozoravan da iznos sufinanciranja nije dovoljan za održavanje pedagoškog standarda, zbog čega je ova ustanova dovedena u financijske teškoće. Također tvrde da je s gradonačelnikom više puta usmeno dogovoreno da će od 1. rujna ove godine biti podignut iznos sufinanciranja po djetetu na 1.700 kuna, što je minimum sredstava za održavanje rada vrtića.

Najavu zatvaranja vrtića komentirao je gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji je istaknuo kako će Grad učiniti sve kako bi vrtić na Hanu nastavio djelovati u sklopu gradskog Dječjeg vrtića.

‘Prošle godine Grad je povećao iznos subvencije u troškovima boravka djece u vrtiću Čarobni pianino i to s 950 na 1.450 kuna po djetetu. S istim iznosom Grad sufinancira i boravak djece u gradskom vrtiću Bili cvitak i u vjerskom vrtiću Blagovijest. Znači, Čarobni pianino od Grada dobiva milijun kuna više nego što je dobivao proteklih godina. Mi ne možemo pristati na ucjene i svaka dva mjeseca povećavati iznos subvencije. Kada budemo povećavali sredstva za jedan vrtić, povećavat ćemo za sve’, kazao je gradonačelnik ističući kako mu je važan i standard djece, ali i standard zaposlenika.

Zbog svega navedenoga, tvrdi Bulj, Grad Sinj će uskoro ići u osnivanje još jednog gradskog vrtića.

Podsjetimo kako vrtić Čarobni pianino na Hanu trenutno pohađa 51 dijete, a u vrtiću u Sinju ih je 100. Hoće li se i na koji način riješiti ovaj problem, prije svega u interesu djece i roditelja, to ćemo tek vidjeti.

ferata@ferata.hr
0997370409