SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Na Tijarici se grade sunčane elektrane!?

Autor/ica
Objavljeno: 3 studenoga, 2022
suncane elektrane tijarica i tarabnik

Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Sinj objavio je Javni poziv za uvid u spis predmeta u postupku izdavanja građevinske dozvole za izgradnju građevine za proizvodnju električne energije – sunčane elektrane Tarabnik na području Tijarice.

Građevina se namjerava graditi na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, katastarskoj čestici oznake 1976/1 na površini od oko 51 ha, a ista se nalazi i u prostorno-planskoj dokumentaciji Grada Trilja i Splitsko-dalmatinske županije. Investitor je Encro Voštane d.o.o. iz Zagreba.

tijarica

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike još je u studenom 2019. godine tvrtki Vrtača d.o.o. iz Sinja izdalo Rješenje prema kojem nije potrebno provoditi postupak procjene utjecaja na okoliš kao ni glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu za namjeravani zahvat – sunčanu elektranu Tarabnik instalirane snage 30 MW i sunčanu elektranu Tijarica instalirane snage 20 MW (koja bi se gradila na k.č. 2033/5 na površini od oko 31 ha).

Namjena zahvata sunčanih elektrana je proizvodnja električne energije direktnom pretvorbom energije Sunčevog zračenja i isporuka iste u elektroenergetsku mrežu. Godišnja proizvodnja električne energije u SE Tijarica procjenjuje se na oko 38 GWh, a u SE Tarabnik na oko 57 GWh, a nalazile bi se na međusobnoj udaljenosti od oko 1 kilometar.

Elektrana Tarabnik gradila bi se na udaljenosti između 700 i 1.500 metara od prvih naselja – Volodera i Pervana, a najbliži zaseoci elektrani Tijarica, na udaljenosti od 700 do 1.000 metara, bili bi Voloderi i Bravići.

Uvid u spis predmeta izgradnje SE Tarabnik može se izvršiti dana 4. studenoga 2022. godine u 9 sati, u Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje, ispostava Sinj, na adresi Dragašev prolaz 24, soba broj 5.

ferata@ferata.hr
0997370409