SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Zavirili smo u ‘utrobu’ Spomenika NOB-u

Autor/ica
Objavljeno: 28 rujna, 2022
spomenik nob

Grad Sinj je još prije tri godine planirao obnovu Spomenika NOB-u u sinjskom Đardinu, no od planova se odustalo. Oštećeni spomenik i dan danas, u stanju u kakvom jest, odolijeva zubu vremena, ali i predstavlja prijetnju svima koji imaju naviku ili želju prošetati u njegovoj blizini.

Spomenik partizanima, rad Ive Mirkovića, koji je podignut 1952. godine, za vrijeme Domovinskog rata nekoliko je puta oštećen.

Grad Sinj je 2019. godine u Prijedlogu Proračuna za 2020. planirao sredstva za njegovu obnovu, no na sjednici Gradskog vijeća, u prosincu 2019. godine prilikom usvajanja Proračuna, amandmanom HDZ-a 900 tisuća kuna namijenjeno za konzervatorsko-restauratorski zahvat na brončanom Spomeniku NOB-a prenamijenjeno je za druge komunalne probleme. Projekt sanacije Spomenika bio je i u Prijedlogu Proračuna za 2021. godinu, no i tada je, na sjednici Gradskog vijeća, amandmanom HDZ-a, ‘brisan’, a sredstva su preusmjerena na druge projekte. U obrazloženjima prijedloga proračuna i za 2020. i za 2021. godinu istaknuto je kako Spomeniku nedostaje 1/3 brončane površine kod donje skulpture koja prikazuje ženu/partizanku koja u naručju drži umirućeg vojnika te da je potrebno izvršiti mehaničko i kemijsko čišćenje, saniranje puknuća, spajanje oštećenih dijelova, zamjenu vijaka, otklanjanje korozijskih promjena i druge popravke. Sanacijom se trebao riješiti i sigurnosni problem, ali i zaštititi spomenik u centru grada, grada koji se nastoji nametnuti i kao kulturna i kao turistička destinacija, od daljnjeg propadanja. No, nakon što dva puta nije uvršten u proračun, nitko ga više nije ni spomenuo, a kamoli planirao sredstva za njegovu obnovu.

Spomenik u Đardinu i danas stoji zaboravljen od svih, osim od povremenih prolaznika i znatiželjnika koji vole ‘zaviriti’ u njegovu ‘utrobu’. I dobro je dok jednoga dana, što zbog oštećenja, što zbog zuba vremena, ne postane prijetnja onima koji mu se približe.

Nadamo se da će Grad Sinj, ako ne zbog činjenice da je riječ o javnoj skulpturi iz jednog dijela naše povijesti, koja bi nas trebala podsjećati na antifašističke vrijednosti, a onda barem kako bi se izbjegle eventualne nesreće, konačno pokrenuti projekt obnove Spomenika NOB-u u Đardinu.

ferata@ferata.hr
0997370409