SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Održana 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja

Autor/ica
Objavljeno: 20 rujna, 2022
trilj sjednica

Održana je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja na kojoj je, od 13 vijećnika, nazočilo njih 9. Nazočni su bili gradonačelnik Grada Trilja, Ivan Bugarin i pročelnica Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i EU fondove, Blaženka Dukić, pa je sjednica započela aktualnim satom u kojem je četvero vijećnika postavljalo pitanja.

Vijećnik Nezavisne liste Ivana Šipića, Ivica Marić postavio je pitanje gradonačelniku o dječjim igralištima čija je izgradnja najavljena u Proračunu Grada Trilja za 2022. godinu. Radi se o igralištima u mjestima Vojnić, Čaporice, Trilj, Strmendolac i Jabuka, a Marića su zanimale dimenzije i sadržaji igrališta te točne lokacije. Gradonačelnik Bugarin je odgovorio da će točne podatke o igralištima odgovoriti pisanim putem. Marićevo drugo pitanje odnosilo se na proširenje groblja u Grabu i Košutama za što je rekao da negdje još uvijek nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi s otkupom zemlje za proširenje istih. Zanimalo ga je može li se u nekom kraćem vremenskom roku proširiti groblje u Trlju, na što je gradonačelnik odgovorio kao i na prvo postavljeno pitanje, da će odgovoriti pismenim putem. Kao treće pitanje Marić je upitao pročelnicu Dukić koliko iznosi trenutno stanje žiro računa Grada Trilja te koliko je uplaćeno na žiro račun tijekom kolovoza. Pročelnica je dogovorila da se na žiro računu Grada trenutno nalazi 838 275 kuna, a tijekom kolovoza na račun je uplaćeno oko 1 800 000 kuna, ali će pisani odgovor s točnim podacima dostaviti prije iduće sjednice.

Dva pitanja postavila je vijećnica Žana Majić, koja je naglasila kako je isto pitanje postavila već dva puta te da će ga postavljati sve dok ne dobije odgovor. Majić je pitala gradonačelnika kada će biti raspisan natječaj za ravnatelja Muzeja Triljskoga kraja, zašto ne napravi uvid u tekst natječaja te ga potom objavi. Drugo pitanje odnosilo se na tradicionalni sajam tijekom manifestacije Dani svetog Mihovila. Kako je vijećnica Majić rekla, tijekom protekle dvije pandemijske godine sajam je premješten na drugu lokaciju, odnosno u Gradski park i pokraj škole te je upitala vraća li se tradicionalni sajam na glavnu prometnicu u centru Trilja ili ostaje u Gradskom parku. Gradonačelnik je na prvo pitanje rekao kako je već dao odgovor na postavljeno pitanje, ali Majić je naglasila kako nije zadovoljna odgovorom te da očekuje pisani odgovor. Na drugo pitanje gradonačelnik Bugarin je rekao da je on donio odluku da sajam ostaje na istom mjestu kao i protekle dvije godine.

Iduća dva pitanja postavio je vijećnik MOST-a, Ante Kozina koji se osvrnuo na odgovor koji je dobio na 13. sjednici Gradskog vijeća u vezi nogostupa u mjestu Velić te ga je zanimalo hoće li novo idejno rješenje nogostupa Velić ići na javnu raspravu, na što mu je gradonačelnik odgovorio da hoće. Kozina je zatim upitao kako je na natječaju za voditelja računovodstva u vrtiću bilo navedeno da nije potrebno radno iskustvo jer voditelj bilo čega teško se može postati bez radnog iskustva. Gradonačelnik je, kao i na većinu postavljenih pitanja, odgovorio kako će provjeriti informaciju i odgovoriti pisanim putem.

Posljednja dva pitanja postavio je predsjednik Gradskog vijeća, Miljenko Marić kojeg je zanimalo što se do sada napravilo u vezi projekta za Osnovnu školu Košute te do kuda je došlo s projektnom dokumentacijom. U drugom pitanju Marić je rekao da je Vlada nakon donošenja Odluke o Zakonu o sukobu interesa tražila da jedinice lokalne samouprave donesu etički kodeks, što je vijeće i napravilo na jednoj od prethodnih sjednica, ali je taj kodeks poništen. Marić je upitao hoće li Grad Trilj plaćati penale zbog ne donošenja etičkog kodeksa. Na prvo pitanje je gradonačelnik odgovorio da će prikupiti informacije od pročelnika zaduženog za taj projekt te će odgovoriti pisanim putem, a na drugo pitanje je rekao kako je Odluka bila poništena zato što se u etičkom kodeksu za vijećnike ne bi trebali spominjati gradonačelnik i zamjenici.

Nakon aktualnog sata vijećnici su jednoglasno usvojili zapisnik s 13. sjednice te su zatim, također jednoglasno, prihvatili Dnevni red od dvije točke. Prva točka je Prijedlog Odluke o dodjeli Javnih priznanja za 2022. godinu, čiji je izvjestitelj predsjednik vijeća Miljenko Marić, a druga točka je Prijedlog Odluke o sklapanju povelje prijateljstva Grada Trilja i Općine Vrbanja, čiji je izvjestitelj gradonačelnik Ivan Bugarin.

Prema Odluci o dodjeli Javnih priznanja Grada Trilja nagradu za osobno priznanje dobit će Anita Dukić, volonterka i trenerica Triljskih mažoretkinja, za unaprjeđenje i promicanje sporta i kulture na području grada Trilja. Drugu nagradu za osobno priznanje dobit će Vedran Pezelj iz OPG-a Pezelj za proizvodnju ekoloških i prirodnih preparata koji se upotrebljavaju u uzgoju i zaštiti bilja te za pozitivnu promociju grada Trilja u domovini i inozemstvu. Treća nagrada za osobno priznaje ide u ruke Niveske Juraga Kovačev, spisateljice i učiteljice, za uspješan i plodonosan rad na području kulture i umjetnosti.

Kolektivnu nagrada Grada Trilja dobit će Organizacijski odbor Mokrulj kupa Velić, odnosno grupa mladih volontera, zbog odlične organizacije sportskog turnira koji se održava već 5 godina.

Priznanje za životno djelo bit će dodijeljeno Marijanu Sikirici, za dugogodišnji rad u prosvjeti, kulturi u likovnom i književnom stvaralaštvu.

Sva priznanja bit će uručena na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Trilja koja će biti održana u povodu blagdana svetog Mihovila – Dana Grada Trilja, u petak, 23. rujna.

Rasprave za ovu točku Dnevnog reda nije bilo te su svi vijećnici jednoglasno su prihvatili Prijedlog Odluke o dodjeli Javnih priznanja Grada Trilja.

U svom izlaganju druge točke Dnevnog reda gradonačelnik je rekao da bi se ovom poveljom povezali s Općinom Vrbanja koja, od 1500 stanovnika, ima oko 350 stanovnika s područja Trilja. Naglasio je i kako, među ostalim, s Općinom Vrbanja želi razviti suradnju na području turizma, poduzetništva i gospodarstva. Za ovu točku također nije bilo rasprave te su svi vijećnici jednoglasno prihvatili Prijedlog Odluke o sklapanju povelje prijateljstva Grada Trilja i Općine Vrbanja.

Povelja će, kao i dodjela Javnih priznanja, biti potpisana na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u petak, 23. rujna. Nakon potpisivanja bit će to četvrta povelja o suradnji i prijateljstva grada Trilja i drugih gradova i općina.

Predsjednik Gradskog vijeća sjednicu je zaključio riječima:

‘Ovo je bila jednoglasna sjednica. Vidimo svi da se može kad se hoće.’

ferata@ferata.hr
0997370409