mel PM SOLAR

Dujmović o knjigama koje predstavlja u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 7 rujna, 2022
dujmovic foto

Tri u jedan – može se na taj način najaviti sutrašnji događaj u Sinju. Naime, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Sinju i Splitsko-dalmatinske županije sutra, 8. rujna, bit će održano predstavljanje triju knjiga novinara Tihomira Dujmovića.

Knjige ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’, ‘Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995.’ i ‘Regija kao treća Jugoslavija’ bit će predstavljene u zgradi Palacina u 19,30 sati.

Gostujući u programu Hit radija, Dujmović je iz knjiga, koje će predstaviti sinjskoj i cetinskoj javnosti, istaknuo važne teme i sadržaj.

Knjiga ‘Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995.’ donosi zanimljive statističke podatke.

‘Radi se o knjizi koja, po prvi put u jednom sadržaju, donosi preciznu statistiku s imenima i prezimenima svih novinara koji su pisali i stvarali za vrijeme NDH. Progon koji su doživjeli nakon 1945. godine nije zabilježen u povijesti svjetskog novinarstva. Naime, komunističke vlasti su nakon rata ubile 38 hrvatskih novinara, ravno stotinu je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao izvan zemlje, 45 ih je pod pritiskom promijenilo profesiju, i od 330 novinara samo je 37 dobilo licencu i pravo da se bave novinarstvom. Manje od deset posto. U Hrvatskoj je 1945. ubijeno vise novinara nego u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno’, – istaknuo je, među ostalog Dujmović

Kada je u pitanju druga knjiga ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’ koju će predstavljati, autor je rekao:

‘Ono što mi je kod njega bilo uistinu impresivno je činjenica da je taj čovjek proveo pune 32 godine u zatvoru, a da je došao u Hrvatsku pun elana, volje i želje da promijeni zemlju koju je sanjao. Za njega su 32 godine zatvora bile dio iste borbe za Hrvatsku, to je bila cijena koju je on spremno platio i nastavio ondje gdje je stao – u borbi za sadržajno bolju Hrvatsku. Došao je pošteno, čestito i kad mu se učinilo da njegova borba nema više nikakvoga smisla, odlučio je otići – kazao je Dujmović podsjećajući da se 1. rujna navršila godišnjica smrti Zvonka Bušića.

Govoreći o nastanku trećoj knjizi, koja će biti predstavljena u Palacini, ‘Regija kao treća Jugoslavija’, Dujmović je istaknuo da je vidljivo što se krije pod nazivom regija:

‘Činjenica je da je Hrvatska danas u kulturnom, političkom, sportskom i gospodarskom smislu praktički integrirana isključivo u prostor regije, odnosno treće Jugoslavije. Danas nemate niti jednog kolektivnog sporta u Hrvatskoj izuzev seniorskog nogometa koji nije u natjecanjima s ostalim klubovima s prostora bivše države. To je tema koja traži i analizu i odgovor.’

Neke od najčitanijih Dujmovićevih kolumni, na predstavljanju knjiga, čitat će dramska umjetnica Lucija Dujmović.

ferata@ferata.hr
0997370409