SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Priča izbjeglica iz Ukrajine

Autor/ica
Objavljeno: 16 ožujka, 2022
izbjeglice

U Hrvatsku je do danas ušlo više od 6500 izbjeglica iz Ukrajine, a jedan manji dio njih smještaj je našao na području Cetinske krajine.

Prema podacima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, na području koje pokriva Policijska postaja Sinj, prijavljen je kratkotrajni boravak 15 osoba iz Ukrajine, a prema evidenciji Gradskog društva Crvenog križa Sinj još je 8 raseljenih osoba na području Trilja, te 3 na Vojniću.

Riječ je uglavnom o ženama s djecom od kojih su neke smještaj pronašle kod rodbine i prijatelja, a dio ih je u privatnom smještaju i u Hotelu Sveti Mihovil u Trilju. U hotelu se trenutno nalazi 9 izbjeglih građana iz Ukrajine, a tijekom dana najavljen je dolazak još 7 osoba. Tu će biti sve dok im se nađe neko trajnije rješenje, a sve nastale troškove financirat će Grad Trilj.

Mladen i Mariana Kozina iz Velića u svoj dom primili su troje građana Ukrajine, Ludmilu i Sašu Terešenko koja ima šesnaestogodišnjeg sina. Ludmila kaže da su sretne što su uspjele pobjeći od rata te se nada kako će joj se uskoro pridružiti kćer i unuk koji su još u Ukrajini.

‘Zahvalne smo Mladenu i Mariani koji su nam pružili siguran smještaj. Prema nama se odnose kao prema svojoj rodbini’, kazala je Ludmila.

Oxana Kudrijavceva s dvoje djece od 4 i 9 godina smještena je u Hotelu Sveti Mihovil. Njen put od granice ratom pogođene Ukrajine do Hrvatske trajao je dva dana. Sada je zahvalna svima koji su joj pomogli da ona i njena djeca budu na sigurnom.

‘Svi mi imamo jednu zajedničku želju, a to je da prestane rat, da se vrati mir u Ukrajinu i cijeli svijet’, kazala je Oxana.

Lubov Ivčenko i Ludmila Podolanko koja ima djecu iz Ukrajine su uspjele pobjeći 28. veljače i od tada su smještene u Hrvacama, kod Natalije Davidenko, Lubovine kćeri. Sve što su uspjele ponijeti sa sobom su osobni dokumenti.

‘Kada su počeli napadi na Kiev zatekla sam se na poslu. Tu sam ostala dva dana, jer je sklonište bilo sigurno. Čim smo uspjeli izaći otišla sam u stan po dokumente kako bismo mogli prijeći granicu’, prepričala nam je Lubov.

Natalija nam je otkrila kako bi sve ove žene s kojima smo razgovarali željele pronaći posao, kako bi mogle same snositi troškove života, no da je to na području našega kraja vrlo teško. Njihova djeca će pohađati ukrajinsku nastavu on-line, a one same će pokušati upisati on line tečaj hrvatskog jezika, kako bi se što bolje priviknule na život u Hrvatskoj, do povratka u svoju zemlju.

Mladen Kozina kazao nam je da su sve ove žene na triljsko područje došle preko udruga SOS Ukrajina i Cvijet Ukrajina.

‘Imamo najave da bi na naše područje moglo doći još izbjeglica, pogotovo iz stradalog Mariupolja. Nadam se da ćemo svima pružiti nužni smještaj, ali i sve ostalo što im treba’ kazao je Mladen.

ferata@ferata.hr
0997370409