SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Za ‘Pokladno jahanje kroz Brnaze’ prijavljeno 20-ak jahača

Autor/ica
Objavljeno: 11 veljače, 2022
IMGP

U Brnazama će se u nedjelju, 20. veljače, po prvi put održati pokladno jahanje, za koje je već prijavljeno 20-ak jahača.

Događaj po uzoru na slavonske običaje organizira udruga Naše Brnaze, čiji su članovi danas gostovali u programu Hit radija.

‘Oni inače cijeli taj pokladni period po svim selima organiziraju pokladno jahanje, jedne nedjelje u jednom mjestu, druge u drugom. Svidjela mi se ta ideja, pa sam  razgovarao s našim ljudima koji vole i imaju konje. Uvijek su ‘vikali’ da se kod nas ništa ne događa, da nemaju gdje pokazati svoje konje. Evo, sada imaju priliku doći, tko god želi neka dođe i neka pokaže svoje konje’, kazao je Mario Jagnjić.

U ‘Pokladnom jahanju kroz Brnaze’ mogu sudjelovati Brnažani, ali i jahači iz cijele Cetinske krajine.

‘Naša Udruga je poznata po tome da sve što planiramo vrlo brzo i vrlo dobro organiziramo. Kako u našem mjestu nema puno konja, pogotovo ne jahačkih, mi koji smo s konjima već duže vrijeme pozvali smo svoje prijatelje konjare. Imali smo malih problema oko organizacije kočija i zapreka, ali nam je u tom dijelu organizacije pomoć obećao Andrija Ribičić’, kazao je Ante Paštar.

Predsjednica udruge Naše Brnaze Maja Kovačević istaknula je da je cilj ‘Pokladnog jahanja kroz Brnaze’ povezati zaseoke Brnaza veseljem i pjesmom, ali i očuvanje tradicije i ljubavi prema konjima. Najavila je i da će dio jahača biti obučen u narodne nošnje, a ostali će imati barem dijelove tradicionalne nošnje Cetinske krajine.

‘Za sada imamo prijavljenih 20-ak jahača, ali ljudi nam se javljaju svakoga dana. Imamo u planu uključiti i dvije kočije, koje će biti na početku i kraju povorke, kao i tradicionalni kar s konjima. Odazvali su nam se i svirači, koji će nas pratiti u povorci’, kazala je Kovačević.

‘Pokladno jahanje kroz Brnaze’ održat će se u nedjelju, 20. veljače. Okupljanje sudionika je na Meljači, od kuda će povorka u 11 sati krenuti u obilazak naselja, a povratak je u popodnevnim satima s ciljem kod Doma mladih u Brnazama.

Svi zainteresirani informacije mogu dobiti na brojeve mobitela 0996194494, 0981383038 i 098764881.

ferata@ferata.hr
0997370409