SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

SDŽ očekuju nove epidemiološke mjere, ne i online nastava

Autor/ica
Objavljeno: 4 siječnja, 2022
damir gabric

Načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko – dalmatinske županije Damir Gabrić potvrdio nam je da nas očekuju nove epidemiološke mjere, među kojima nije i uvođenje online nastave.

Danas je, prema podacima županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo više od polovice testiranih pozitivno na koronavirus, a i veliki broj je zaraženih na bolničkom liječenju i na respiratoru.

‘Brojevi su ogromni. Da imamo kapacitete za 10 tisuća pregleda vjerojatno bi bilo više od 5 tisuća oboljelih, a sve se to prelijeva na naš zdravstveni sustav. U našoj županiji, kao i u ostalim dalmatinskim županijama, procijepljenost je slaba i više od 85 posto necijepljenih završava ili na respitratorima ili s težim kliničkim slikama. To nas najviše zabrinjava. Splitsko-dalmatinska županija trenutno ima gotovo 200 oboljelih od covida u bolnici, preko 40 pacijenata je na respiratoru, a danas imamo i 7 preminulih’, kazao je Gabrić, načelnik županijskog Stožera.

Kako bi se pokušallo usporiti širenje koronavirusa, županijski Stožer predložio je nacionalnom Stožeru dodatne protuepidemijske mjere.

‘U koordinaciji s nacionalnim Stožerom, predložili smo set dodatnih mjera za Splitsko-dalmatinsku županiju, iako su i dosadašnje dosta dobre i restriktivne, ali ih se nismo pridržavali. Predložene mjere odnose se na smanjivanje broja ljudi na događanjima, nošenje maski i skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata. One još uvijek nisu usvojene, ali se nadam da će ih nacionalni Stožer odobriti i da će na snazi biti od 7. siječnja, o čemu će svi biti na vrijeme upoznati’, kazao je Gabrić.

Među predloženim mjerama nije i uvođenje online nastave.

‘Mi nismo za sada u ovaj prijedlog mjera išli s tom opcijom. Nastava bi u županiji trebala ići normalno, osim u onim školama u kojima ravnatelji u dogovoru s epidemiolozima ili obiteljskim liječnicima donesu odluku da bi, zbog velikog broja oboljelih, škola trebala ići na online. Takvu mjeru nismo predložili, jer je u nekim mjestima situacija dobra, mali je broj novooboljelih, a željeli smo i maturante zaštititi, jer će uskoro biti i polaganje mature, a i za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole bolje je da idu na nastavu’, dodao je Gabrić.

ferata@ferata.hr
0997370409