SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Unatoč preporuci gradskog Stožera, u školama se nosile maske

Autor/ica
Objavljeno: 16 rujna, 2021
maske skola

Iako je Stožer civilne zaštite Grada Sinja, na preporuku gradonačelnika Mira Bulja, jučer donio odluku kojom se preporučuje ukidanje nošenja maski za učenike, učitelje i nastavnike u svim osnovnim i srednjim školama na području Sinja, u školama su se danas, kako saznajemo, nosile maske.

Voditelj aktiva ravnatelja osnovnih škola Cetinske krajine Tomislav Budimir, prof. kazao nam je kako je jutros razgovarao s ravnateljima ostalih škola na području Cetinske te da je nastava u svim školama održana prema dosadašnjem protokolu.

Kontaktirali smo i ravnatelja Gimnazije Dinka Šimunovića u Sinju, Tomislava Bilića, prof., koji nam je kazao da su u ovoj školi i dalje na snazi do sada važeće mjere, koje uključuju nošenje maski, propisane od strane HZJZ-a i SCZRH-e.

‘Eventualni prijedlog odluke o ukidanju ove mjere donijet će Školski odbor nakon što prikupi mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nastavnog vijeća te Vijeća roditelja i Vijeća učenika. Zaključak upravljačkih tijela se šalje Osnivaču, odnosno Županiji splitsko-dalmatinskoj i tek nakon očitovanja Osnivača i lokalnog Stožera moguće je donijeti odluku o ukidanju mjere nošenja maski s kojom će na vrijeme biti upoznati svi dionici odgojno-obrazovnog procesa’, kaže ravnatelj Bilić, ističući kako se samo zajedničkom suradnjom nastavnika, roditelja, osnivača, lokalnog stožera i epidemiološke službe može donijeti najbolja odluka u interesu svih učenika.

Tehnička industrijska škola Ruđera Boškovića u Sinju na svojoj službenoj web stranici izvijestila je učenike, roditelje i zainteresiranu javnost, da će se u ovoj školi poštovati mjere koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo te Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

‘Između ostalog, prema važećim mjerama, obvezno je nošenje maski ukoliko nije moguće osigurati potrebni razmak od dva metra. Također, izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika. Što se tiče ukidanja obveze nošenja maski, u slučaju povoljne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku iako je razmak manji od navedenog, kao i obvezu nošenja maski čak i prilikom navedenih razmaka u učionici u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije. Kako vidimo, epidemiološka slika je u ovom trenutku jako loša i nemamo namjeru tražiti suglasnost Osnivača za ukidanje obveze nošenja maski’, stoji u objavi TIŠ Ruđera Boškovića, koju potpisuje Marica Barać, dipl. inž., ravnateljica.

Kako saznajemo, i u ostalim sinjskim srednjim školama, Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti, Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića i Glazbenoj školi Jakova Gotovca danas su se, unatoč preporuci gradonačelnika Mira Bulja i gradskog Stožera civilne zaštite, poštivale sve propisane epidemiološke mjere koje su na snazi.

ferata@ferata.hr
0997370409