mel PM SOLAR

U 102. godini preminula Ana Bilandžić

Autor/ica
Objavljeno: 15 rujna, 2021
baba

Ana Bilandžić, jedna od najstarijih stanovnica Cetinske krajine, u 102. godini otišla je s ovozemnog u onaj rajski život.

Baka Ana rođena je u svom Maljkovu davne 1919. godine, djevojačkim prezimenom Vučković. Kad je došlo vrijeme, udala se za svoga Juru u susjedni zaseok Bilandžići. Težak je bio njen život i život njene obitelji podno Svilaje. Unatoč tomu, uspjela je baka Ana odgojiti djecu, paziti na svekra i svekrvu, a zbog muža s djecom u Sinju je provela i desetak dana u zatvoru.

Veliku je žrtvu podnijela, uz gubitak muža izgubila je i dva brata u ratu, a jedan je odselio u Feričance u Slavoniju. Iako je sin jedinac Ante napravio kuću u Brnazama, gdje žive od 1986. godine zahvaljujući 30-godišnjem radu u Njemačkoj, uvijek i u svakoj prigodi ističe kako su oni  iz Maljkova. Uvijek je bila radosna, nasmijana i duhovita na radost svog sina i kćeri, 7 unučadi, 21 praunuka i 8 šukununučadi.

Prije dvije godine u prigodi slavlja za 100. rođendan dobila je veliki dar ravno iz Vatikana, papinski blagoslov od Svetog oca Frane za stoti rođendan. Bili smo svjedoci tog slavlja u Brnazama, ali i zanimljivostima koje je tada baka Ana pričala. Tako je tog slavljeničkog jutra na svoj 100. rođendan svoje upitala kada je vidjela veliki šator ispred kuće:

‘Oće li biti mista za sve ljude kad dođu? Nemoj da ne bude mista i nemojte da ‘rane vali. Kad oden gori,kazat ću svima kako je lipo bilo na mom slavlju’.

Eto, tako je kazivala baka Ana.

Posljednji ispraćaj bake Ane Bilandžić bit će sutra 16. rujna u rodnom Maljkovu u 17 sati.

ferata@ferata.hr
0997370409