SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Županija ide u izgradnju nove škole u Brnazama

Autor/ica
Objavljeno: 6 studenoga, 2020
skola brnaze

Dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić i pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić prije nekoliko dana održali su sastanak s ravnateljem OŠ Fra Pavla Vučkovića Sinj Nikolom Vučkovićem na temu izgradnje nove zgrade područne osnovne škole u Brnazama.

Podsjetimo, već duže vrijeme roditelji učenika koji pohađaju područnu školu OŠ Fra Pavla Vučkovića u Brnazama ističu kako je školska zgrada neadekvatna za održavanje nastave. Riječ je o zgradi izgrađenoj 50-ih godina prošloga stoljeća koja nikada, osim manjih popravaka, nije bila obuhvaćena sanacijom. Početkom ove godine, nakon što se urušio dio stropa u školskom hodniku, Vijeće roditelja uz podršku Građanske inicijative Naše Brnaze, pokrenulo je peticiju za sanaciju i dogradnju, odnosno izgradnju nove školske zgrade u čemu su podršku dobili i od Grada Sinja. Peticija s oko 450 potpisa uručena je Gradu Sinju i Županiji splitsko-dalmatinskoj.

Iako se, prema riječima ravnatelja Vučkovića i pročelnika Đonlića, o rekonstrukciji škole u Brnazama razgovaralo i ranije, konkretniji dogovori počeli su tek u svibnju ove godine, na sastanku kojem je nazočio i dožupan Luka Brčić. Tada je dogovoreno da se ide u pripremu projektne dokumentacije za izgradnju nove školske zgrade te da će projekt biti uvršten u županijski proračun kao kapitalni projekt, bitan za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Na posljednjem sastanku dožupana Brčića, pročelnika Đonlića i ravnatelja Vučkovića donesen je prijedlog da se na južnoj strani dvorišta izgradi nova školska zgrada za učenike od 1. do 8. razreda. Škola bi imala osam učionica i ostale prostorije koje predviđa školski standard, a u sklopu nje bila bi i sportska dvorana. Nova škola bi i dalje djelovala kao područna škola OŠ Fra Pavla Vučkovića Sinj, a postojeća školska zgrada bi se, uz dodatna ulaganja, iskoristila za produženi boravak i veće kapacitete postojećeg  vrtića.

‘Postignut je dogovor da već krajem ove ili početkom iduće godine Županija raspiše natječaj za zakonski potrebnu dokumentaciju, idejni projekt i ostalo. Ovaj projekt bi se zasigurno mogao realizirati u maksimalnom razdoblju od dvije godine i njegovom realizacijom bi se zasigurno povećala kvaliteta života u Brnazama te smanjili troškovi prijevoza učenika’, kazao nam je dožupan Luka Brčić.

Izgradnja nove školske zgrade financirala bi se sredstvima Županije splitsko-dalmatinske, a prema prvim procjenama riječ je o projektu vrijednom oko 2,5 milijuna kuna.

Dodajmo kako škola u Brnazama trenutno ima više od 80 učenika od 1. do 4. razreda, a još toliko ih je od 5. do 8. razreda u školi u Sinju. Roditelji tvrde da bi nova škola u Brnazama mogla imati više od 200 učenika, jer mnogi zbog loših uvjeta u Brnazama svoju djecu upisuju u druge škole na području grada Sinja.

ferata@ferata.hr
0997370409