SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

U dane Alke i Velike Gospe ugostiteljski objekti mogu raditi neograničeno

Autor/ica
Objavljeno: 6 kolovoza, 2020
sinjska pijaca

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u cijeloj Hrvatskoj, izazvane epidemijom koronavirusa, najveće sinjske svečanosti – 305. Sinjska alka i blagdan Velike Gospe ove godine dočekuju se u iznimnim okolnostima.

Sva događanja u okviru dana Alke i Velike Gospe su visoko rizični s epidemiološke strane, pa ih nije bilo moguće organizirati na uobičajen način. Neki najavljeni kulturno-zabavni programi su otkazani, a neki se održavaju sukladno preporukama epidemiološke službe i stožera civilne zaštite. No, najveći izazov predstavljaju organizacija 305. Sinjske alke i proslava blagdana Velike Gospe.

Alka će se, kako je i najavljeno, održati uz nazočnost manjeg broja gledatelja, Vojvodin prijem sveden je na sudionike alkarske povorke, a Večer slavodobitnika neće se održati.

U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske sve mise se održavaju na otvorenom, a na blagdan Velike Gospe neće biti tradicionalne procesije ulicama Sinja.

Ono što javnost najviše zabrinjava jest organizacija rada ugostiteljskih objekata. Načelnik Stožera Civilne zaštite grada Sinja Igor Vidalina kazao nam je da je, unatoč epidemiji, i dalje na snazi odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata prema njoj u dane alkarskih svečanosti te uoči i na dan Velike Gospe ugostiteljski objekti i objekti jednostavnih usluga mogu raditi bez ograničenja.

‘Intervencije u tu odluku za sada nije bilo i stanje po tom pitanju, naravno ako ne bude nekakvih značajnijih pogoršanja s epidemiološke situacije, ostaje isto’, kazao je Vidalina.

Prije nekoliko dana održana je sjednica Stožera civilne zaštite grada Sinja s koje je upućen niz preporuka koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata.

‘Vjerujemo u naše ugostitelje, poduzetnike i u njihovui odgovornost da će se pridržavati svih tih mjera. Posebno samo apelirali da se rad ugostiteljskih objekata, ako je moguće, organizira na otvorenom prostoru, apelirali smo da se ne organiziraju koncerti, party-ji, festivali koji okupljaju veći broj ljudi, ni na otvorenom ni u zatvorenom prostoru.’

Stožer civilne zaštite grada Sinja pozvao je i građane da i oni daju svoj doprinos i odgovornim ponašenjem doprinesu da ovogodišnje, 305. alkarske svečanosti i proslava blagdana Velike Gospe prođu u najboljem redu, bez zdravstvenih posljednica.

‘Građane pozivamo da sudjeluju u provedbi mjera i da ne koriste uskluge onih fizičkih i pravnih osoba koje nisu sigurale provedbu propisanih epidemioloških mjera. Pozivamo i starije osobe, kronične bolesnike, osobe s respiratornim i drugim zdravstvenim tegobama da u dane ovih svečanosti izbjegavaju javna mjesta i mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Apeliramo i na sve građane da na javnim mjestima, u otvorenim i zatvorenim prostorima, nose zaštitne maske’, poručio je Vidalina.

ferata@ferata.hr
0997370409