SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Bulj: Hrvatska mora zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima

Autor/ica
Objavljeno: 8 lipnja, 2020
miro bulj

Mostov saborski zastupnik i vijećnik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Miro Bulj danas je održao konferenciju za novinare, na kojoj je govorio o prodaji hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima.

Bulj je istaknuo da u Hrvatskoj ima 800 tisuća hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, od kojeg je polovica u vlasništvu Republike Hrvatske. Podsjetio je i kako je, prema Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, bilo određeno sedmogodišnje razdoblje u kojem je strancima bila ograničena kupnja poljoprivrednog zemljišta do 1. srpnja 2020. godine.

Kazao je kako je dva puta u Hrvatski sabor slao prijedlog zakona o izmjeni zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim bi se zabranila prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, te da je Vlada RH prijedlog oba puta odbila, tvrdeći da je u suprotnosti sa zakonodavnim okvirima Europske unije.

‘Mađarska je, kao članica Europske unije, donijela Zakon kojim se zabranjuje prodaja poljoprivrednog zemljišta. Takva odluka je nepravedna i tu nema jednakosti u Europskoj uniji. Pa zbog čega Hrvatska ne može kupiti poljoprivredno zemljište u Mađarskoj, a Mađari će moći kupiti zemljište kod nas? Ni HDZ-ova ni SDP-ova vlada nisu zaštitile sela i seljake, nego su ih iselili. Hrvatska danas uvozi 3 milijarde kuna proizvoda. Zaboravljeni su seljak
i selo i zbog toga imamo dvije trećine Hrvatske prazne. Korona kriza je pokazala da Hrvatska nije samodostatna, nego uvozimo prerambene proizvode iz drugih zemalja. Hrvatska Vlada i Sabor moraju zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim fizičkim i pravnim osobama. Treba zaorati polja, a ne dopustiti iseljavanje Slavonije i Dalmatinske zagore i da na taj način jeftino Orban ili netko drugi kupuje teritorij Hrvatske’, poručio je Miro Bulj.

Bulj je optužio i Županiju splitsko-dalmatinsku da ne čini ništa kako bi se riješili problemi navodnjavanja Sinjskog polja.

‘Splitsko-dalmatinska županija, kojom vladaju Kerum, Sanader i Boban, nisu navodnili Sinjsko polje, a baš smo najmanje sredstva povukli za taj aspekt. Od Ministarstva do Županije su svi redom štetočine. Oni nisu spasitelji, kako se nazivaju, nego grobari na ovom području’.

Osvrnuo se Bulj i na produženje moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta za još tri godine, odnosno do 30. lipnja 2023.

‘To samo znači da se rasprodaja poljoprivrednog zemljišta strancima odgađa za tri godine. Hrvatska mora zaštititi svoj gospodatski resurs, u potpunosti zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljišta i zaštititi proizvodnju domaće zdrave hrane. Na taj način bi se zaštitio i turizam, kao dodatna vrijednost’, zaključio je Bulj.

ferata@ferata.hr
0997370409