SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Bulj: Nastavljamo borbu protiv baznih stanica

Autor/ica
Objavljeno: 17 veljače, 2020
bulj konf

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista i sinjski gradski vijećnik Miro Bulj danas je u Sinju ‘kod bivše Pekare’ održao konferenciju za novinare na kojoj je ponovo aktualizirao pitanje postavljanja baznih stanica u središtu Sinja.

Bulj je istaknuo da državne institucije, od državnog inspektorata preko nadležnih ministarstava, ne poduzimaju ništa da bi se građani zaštitili od zračenja baznih stanica. Postavljanjem bazne stanice na dimnjak bivše pekare, smatra Bulj, investitor je prekršio i GUP Grada Sinja.

‘Osobno sam pisao glavnom državnom inspektoru, koji je odgovorio na moje dopise, ali nikada mi nije odgovorio je li investiror postavljanjem ove bazne stanice prekršio Prostorni plan Grada Sinja. Ova bazna ugrožava građane, krši Prostorni plan Grada Sinja, a gradonačelnica pere ruke. Isto tako Splitsko-dalmatinska županije u svoj plan nije stavila nikakva ograničenja za postavljanje baznih stanica’, kazao je Bulj.

Bulj je kazao i kako je na Izmjene i dopune PP SDŽ uputio prijedlog da se bazne stanice mogu postavljati na udaljenosti 400 metara od građebvinskog zemljišta, kao što je to u Istarskoj županiji.

‘Ovo nije udar, kao što kažu, na razvoj mobilne telefonije. Samo tražimo da se teleoperateri u Hrvatskoj ponašaju kao u državama iz kojih dolaze. U svim europskim zemljama su potrebne građevinske dozvole za postavljanje baznih stanica, jedino u Hrvatskoj nisu potrebne’, kazao je Bulj.

Na području Sinja postoje još tri bazne stanice koje ugrožavaju zdravlje građana, smatra Bulj, od kojih su dvije u samom centru Sinja, jedna na stambenoj zgradi, a druga na zgradi pošte, te jedna na Radošiću.

O strahu za zdravlje zbog baznih stanica koje su u blizini njihovih domova govorili su Maja Jandrek iz Sinja i Nikola Crnac iz Radošića.

Jandrek je kazala kako je do sada prikupljeno oko 850 potpisa građana koji su protiv bazne stanice na dimnjaku bivše pekare.

‘Kada je bio postavljen samo jedan teleoperater, odnosno dvije antene, poslali smo gradonačelnici molbu da nas primi, no nikada nam nije odgovorila. Nakon dva, tri mjeseca došla su još dva teleoperatera. Organizirali smo mirni prosvjed, išli smo i u Grad, no nitko nas nije primio, poslali smo pisani dopis, no odgovor nikada nismo dobili. Nakon toga smo se obratili g. Bulju, no još uvijek ni njemu nitko nije odgovorio je li bazna stanica postavljena protuzakonito. A jest protuzakonito! I što vam nakon svega ostaje? Da se pokupite i odete odavde, jer nitko nema sluha. Puno ljudi kaže da se želimo vratiti u kameno doba, da tehnologija napreduje. Ja mogu kući birati hoću li imati jedan, dva ili pet mobitela da me zrače, ali ovo nije moj izbor, ovo je prislia, jer nitko nije pitao mkože li se to tu staviti, već jednostavno stave tijekom njoći. Ova bazna stanicva se postavila u noći, na državni praznik, a nama su lagali da će biti postavljena reklam’, kazala je Jandrek.

Nikola Crnac, koji se već nekoliko godina bori za uklanjanje bazne stanice na Radošiću, kazao je kako je prije dvije godine dobio rješenje o uklanjanju bazne stanice, ali da je ona još uvijek tamo.

‘Teleoperater je dobio kazne, koje su možda samo na papiru, jer ja ne znam jesu li naplaćene. Nama nitko ne može dokazati da pojavljivanje bolesti u našem susjedstvu nisu povezane s tom baznom stanicom’, kazao je Crnac.

Na kraju konferencije, Bulj je kazao kako je vlasnik zgrade bivše pekare i kuće na Radošiću ista osoba te kako će senastaviti boriti protiv baznih stanica.

‘Vlasnik prostora je tvrtka Ganga d.o.o., koja ne poštuje Prostorni plan Grada Sinja, a isti je kupio i kuću na Radošiću na kojoj je bazna stanica. Znači, očito je unosan biznis kupovati kuće, u njima ne živiti već postavljati na njih bazne stanice na štetu građana koji u žive u blizini. Zbog nebrige institucija, kako gradskih, tako i županijskih i državnih, mi ćemo poduzimati građanske akcije, od tribine na temu štetnosti baznih na ljudsko zdravlje do prosvjednih građanskih aktivnosti o kojima ćemo pravovremeno obavijestiti građane’, kazao je Bulj.

bulj konf

ferata@ferata.hr
0997370409