SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Slaven Kardoš: Poželjno je ne uznemiravati ‘Malenu’

Autor/ica
Objavljeno: 14 siječnja, 2020
roda sinj

Tekst: Slaven Kardoš – Učitelj/ Foto: Božena Škalic

Nakon što smo objavili informaciju i fotografiju rode, koju je naša čitateljica Lucija Modrić uočila na području Donjih Glavica, javili su nam se i drugi čitatelji, koji su nam rekli da su je i oni vidjeli. Božena Škalic nam je poslala još jednu forografiju ‘sinjske Malene’. Obzirom da je ‘naša Malena’ pobudila interes javnosti, zamolili smo sinjskog prirodoslovca Slavena Kardoša – Učitelja, da nam kaže nešto više o pojavi roda u našem kraju.

‘Bijela roda (Ciconia ciconia) koja se ovih dana pojavila u Sinjskom polju izazvala je zanimanje građana. Na Ferati je objavljen slika i tekst o ‘sinjskoj Malenoj’ i očekivanju njenog ‘Klepetana’.

U Hrvatskoj živi dvije vrsta roda. Svima poznata Bijela roda (Ciconia ciconia) i nešto manja Crna roda (Ciconia nigra).

Bijela roda voli otvorena područja s močvarama i plavnim površinama. Gnijezdi se u kolonijama po krovovima kuća, stupovima struje i vrlo je društvena. Skoro da je pitoma, jer živi među ljudima. Često ih je moguće vidjeti kako u skupinama hodaju iza traktora koji ore i kupe gliste, voluharice… Ona je i dio narodnog vjerovanja da ‘roda donosi malu djecu’.

Crna roda je samotna. Voli šume gdje se i gnijezdi. Gradi gnijezdo visoko na stablu.

I jedna i druga hranu traže po močvarama i livadama loveći vodozemce, gmazove, kukce, ribe i male sisavce. Obje vrste su selice i u kolovozu sele u tropsku Afriku, da bi se u travnju vratile u postojbinu. Naravno da se ljudi čude odakle sada ova roda u Sinjskom polju!?

Moramo znati da mlade rode bez majke ne mogu naći put do Afrike. One prate roditelja. Na tom putu ima puno opasnosti. Čekaju ih nadzemni elektro vodovi, elise elektro vjetrenjača, jako i iznenadno nevrijeme, a i neki nesavjesni vlasnik puške. U slučaju pogibanja majke mlada roda se izgubi, ako ne uhvati ritam s jatom. Imamo slučajeva da pojedinci odgoje mladu rodu. Obrežu joj krilna pera da ne pobjegne. No, kada pera narastu roda odleti, ali nažalost, ne može se snaći, kažu iz udruge BIOM.

Možda je ova ‘naša’ jedna od tih. Zato bi bilo poželjno da ju se ne uznemirava. Ako zima bude blaga, prezimiti će ovdje, ako ne onda će vjerovatno migrirati prema obali, ukoliko ne postane plijen predatora.

Pojava roda u našem kraju jeste rijetkost. Njihova ruta seobe nije preko ovog kraja, no u zadnjih desetak godina svjedočio sam četiri puta pojavi roda. Najviše ih se (5 komada) zadržavalo u Paškuli, u Sinjskom polju, skoro cijeli lipanj. Davne 1982. g. u Sinjskom polju nađena je mrtva Crna roda (preparirana). I ne samo roda! Znaju preko našeg kraja naletjeti labudovi, o čemu je svojevremeno objavljena i vijest o nađena dva mrtva mlada labuda na jezeru Prančević.

Hoće li se ova ‘naša’ roda vratiti na sjever? Tko to zna?. Stotine je tu faktora. Hoće li joj doći neki ‘Klepetan’? Tko zna? Priroda se mijenja. Mnoge vrste ptica u Cetinskoj krajini su postale veoma rijetke, nekih više nema, a neke selice su postale gnjezdarice i prava napast. Moramo biti realni. Ako preživi do travnja, a naleti ‘Klepetan’, vjerojatno će se ipak vratiti nazad na sjever. Zaželimo joj da preživi, pa ćemo vidjeti.’

ferata@ferata.hr
0997370409