SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Sinjski vijećnici aktualizirali problem Mojanke

Autor/ica
Objavljeno: 19 studenoga, 2019
peric bulj

Problem odlaganja smeća na Deponiju Mojanka još jednom su, na aktualnom satu 26. sjednice sinjskog Gradskog vijeća održanoj 14. studenoga 2019. godine, aktualizirali gradski vijećnici.

Vijećnik HDZ-a Stipe Perić pitao je gradonačelnicu Kristinu Križanac jesu li Grad Sinj i ona kao gradonačelnica, obzirom na dopis Državnog inspektorata vezano za odlagalište otpada Mojanka, bili upoznati s dinamikom zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske i mogućnošću odlaganja na Mojanku otpada s područja na kojima su odlagališta otpada zatvorena.

Gradonačelnica je odgovorila da je bila upoznata s Rješenjem Državnog inspektorata nakon što je inspektor došao i donio Rješenje o zatvaranju odlagališta otpada u Vrgorcu, u kojem se nalaže Čistoći Cetinske krajine preuzimanje otpada iz Vrgorca. Kazala je kako je iznijela svoj stav o neprihvatljivosti takve odluke, te da su nakon tematske sjednice Gradskoga vijeća održana dva sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša. Na jednom od njih bili su i predstavnici Vrgorca, Ploča i Imotskog, no nisu se usuglasili oko prijedloga ministra Tomislava Ćorića da svi skupa parcipiraju i pomognu Vrgorcu. Kazala je i kako svaki dan zove da čuje stav Ministarstva te da očekuje odgovore s kojima će upoznati i javnost.

Perić je kazao kako je ovo samo jedan primjer generalnog odnosa Grada prema svim projektima koji su vezani na Grad te da se počne reagirati tek kada se dođe pred zid. Mišljenja je da Grad ima dovoljan broj zapsolenih koji bi trebali biti zaduženi za određene projekte i praćenje odluka vanjskih institucija koje utječu na razvoj Sinja, kako bi se na vrijeme moglo reagirati. Najavio je daljnju borbu mještana Turjaka i Brnaza za zdraviji život, posebno vezano za Mojanku. Podsjetio je da su mještani uputili prijedlog gradovima i općinama Cetinske krajine da se očituju o problemu Mojanke te o prijedlogu da se do 1. ožujka 2020. godine krene sa sanacijom, no da to nitko još nije učinio.

‘Ukoliko to ne učine i ukoliko bude tako, nisam siguran da će na Mojanci itko moći odlagati otpad. Neka o tome malo razmisle’, kazao je Perić.

Vijećnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj kazao je kako u odgovoru Državnog inspektorata sinjskom Gradskom vijeću stoji da je Grad Sinj bio pravovremeno upoznat s dinamikom zatvaranja odlagališta otpada i mogućnošću zaprimanja otpada s drugih područja na odlagalište ‘Mojanka’, no da nije na vrijeme reagirao. Pitao je gradonačelnicu Križanac što je riješila na sastancima s predsjedikom Vlade Plenkovićem i ministrom Ćorićem.

Gradonačelnica mu je odgovorila kako s premijerom nije rješavala problem Mojanke, već je od njega tražila da ju spoji s ministrom Ćorićem te da su, zahvaljujući i pomoći saborskog zastupnika Ivana Šipića, u Ministarstvu zaštite okoliša održana dva sastanka. Nakon drugog sastanka, kako je rekla, ostala su otvorena pitanja na koje čeka odgovore, koje će na sastanku podijeliti s mještanima Brnaza i Turjaka.

Bulj je na to kazao kako Šipić koristi odlagalište Mojanka dobrom voljom sinjskog Gradskog vijeća te da bi se mogao malo više angažirati u rješavanju ovoga problema, što je trebao učiniti na samom početku. Još jednom je poručio kako se otpad iz Vrgorca neće odlagati na Deponiju Mojanka.

ferata@ferata.hr
0997370409