SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Od iduće godine Alka u državnom proračunu!?

Autor/ica
Objavljeno: 12 listopada, 2019
alkari

Za vrijeme svog jučerašnjeg boravka u Sinju, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s užim vodstvom Viteškog alkarskog društva.

Kako doznajemo, na sastanku se razgovaralo o financiranju Sinjske Alke te Alkarske ergele i Muzeja Sinjske alke kroz posebnu stavku državnog proračuna te mogućnosti odlaska alkarske povorke u Francusku, u Versailles u svibnju 2020. godine.

Tajnik VAD-a Ivan Nasić kazao nam je kako je jučerašnji sastanak bio četvrti sastanak koje je uže vodstvo VAD-a imalo s premijerom Plenkovićem na temu participacije državne razine u financiranju aktivnosti Viteškog alkarskog društva. Na istu temu prije nekoliko mjeseci čelnici VAD-a održali su i sastanke s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, koji je nazočio i jučerašnjem sastanku, dva sastanka s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i jedan s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

premijer vad

Prema riječima tajnika Nasića, namjera VAD-a je da se sustavno riješi financiranje kompletnih aktivnosti Društva – sam pogon Alkarskog društva, Muzej Sinjske alke i Alkarska ergela te manifestacija Alke.

‘Do sada je država sudjelovala u financiranjima parcijalno, kroz razna ministarstva i imali smo dobru pomoć države, međutim to je bilo uporno traženje iz godine u godinu. Na tragu smo definitivnog rješenja da se Alka uvrsti u proračun RH što bi definitivno financijski riješilo aktivnosti VAD-a. Obećanja postoje i to je ono što vam u ovom momentu mogu reći’, kazao nam je Nasić, koji je istaknuo kako na jučerašnjem sastanku nije bilo govora o iznosima.

Druga tema o kojoj se jučer razgovaralo u Alkarskim dvorima je odlazak alkarske povorke u Francusku, o čemu se govori već više od godinu dana. Nasić nam je kazao kako je vodstvo VAD-a već održalo više sastanaka s ljudima koji bi bili uključeni u taj projekt te da je sa svim aktivnostima, već nekoliko puta, upoznat i premijer Plenković.

‘Ideja je da se u sklopu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, a u sklopu prezentacije hrvatske nematerijalne kulturne baštine Alka, kao jedan od sudionika projekta, predstavi u Francuskoj, u Versaillesu. Uz Alku u projekt su uključeni i drugi sudionici, kao što je Kravat pukovnija iz Zagreba i drugi te neki kulturni djelatnici. Mi smo poduzeli već dosta koraka, no potrebna nam je pomoć s državne razine da bi se sve to izrealiziralo’, kazao je Nasić.

premijer vad

ferata@ferata.hr
0997370409