SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Reciklažno dvorište Sinj još nije spremno za tehnički pregled

Autor/ica
Objavljeno: 13 lipnja, 2019

Unatoč tome što su radovi izgradnje i opremanja Reciklažnog dvorišta Grada Sinja bili gotovi prije dva mjeseca, Reciklažno dvorište još nije spremno za tehnički pregled.

Podsjetimo, sredinom veljače 2018. godine Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je Odluku o financiranju projekta ‘Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Grada Sinja’. Prema toj Odluci, stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iz Kohezijskog fonda iznosi 84,99 posto, odnosno maksimalno 1 milijun 901 tisuću 602,80 kuna. Ukupna vrijednost projekta je 2.692.981,33 kuna, a Grad Sinj se Ugovorom obvezao sufinancirati projekt u iznosu od 791.378,53 kuna.

Tvrtka Cetina d.d., koja je dobila posao izgradnje i opremanja Reciklažnog dvorišta, svoj dio posla je u potpunosti završila sredinom travnja ove godine, 20-tak dana prije ugovorenog roka. Tu informaciju nam je potvrdio direktor Cetine Ivica Perković, koji nam je kazao da je Gradu Sinju, nakon obavljenih radova, upućen dopis da je objekt spreman za tehnički pregled i primopredaju. Obzirom da Grad Sinj nije osigurao priključenje Reciklažnog dvorišta na komunalnu infrastrukturu, što je preduvjet za tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole, Cetina i Grad Sinj sklopili su aneks na osnovni ugovor. Aneksom ugovora Cetina je preuzela obvezu daljnih aktivnosti na objektu, kako bi Grad Sinj i Fond za zaštitu okoliša i enertgetsku učinkovitost mogli do kraja kvalitetno iskomunicirati svoje odnose na projektu te da bi se u konačnici izvršila isplata sredstava u vrijednosti ugovorenih radova.

Zbog čega Grad Sinj još uvijek nije raspisao natječaj i odabrao izvođača radova na izgradnji komunalne infrastrukture, odnosno izgradnje ceste od glavne prometnice do reciklažnog dvorišta pitali smo gradonačelnicu Kristinu Križanac, koja je upit proslijedila Diani Breko, direktorici Društva GZK. U vrlo kratkom roku dobili smo odgovor u kojem nam je Breko potvrdila da je Gospodarska zona Kukuzovac d.o.o. Sinj investitor izgradnje, odnosno komunalnog opremanja infrastrukture Gospodarske zone Kukuzovac, pa tako i prometnice koji spaja centralnu prometnicu i ulaz u Reciklažno dvorište Grada Sinja. U odgovoru stoji da je Gospodarska zona Kukuzovac u 2018. godini izvršila čišćenje, nasipanje i tamponiranje predmetnoga dijela ceste te da se, nakon što su završeni radovi na reciklažnom dvorištu, može pristupiti izgradnji ceste s kompletnom infrastrukturom – odvodnja oborinska i fekalna, vodoopskrba, javna rasvjeta, elektromreža i EKI, te asfaltiranje dijela ceste. Breko ističe i kako za otvoreno gradilište Reciklažnog dvoriša nije bilo alternativnog cestovnog pravca, zbopg čega se ovako opsežni radovi na izgradnji infrastrukture nisu mogli odvijati paralelno. Također dodaje da je GZK d.o.o. Sinj pripremila svu potrebnu dokumentaciju za nabavu, te je na EOJN objavljeno prethodno savjetovanja – nacrt dokumentacije o nabavi s troškovnikom ida će u slijedećih nekoliko dana biti objavljena i javna nabava.

ferata@ferata.hr
0997370409