SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Župnik Maslać: Uskrs je poziv da odvalimo teški kamen s našega života i s tereta naših bližnjih

Autor/ica
Objavljeno: 22 travnja, 2019

Foto: Ivan Alebić

U svim crkvama na području Cetinske krajine jučer, 21. travnja katolički vjernici proslavili su blagdan Kristova uskrsnuća – Uskrs, koji je središte cijele liturgijske godine. U Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Perica Maslać.

U svojoj propovijedi župnik Maslać je istaknuo kako je u jutro na dan Isusova uskrsnuća samo Marija Magdalena otišla na grob vidjeti tijelo Gospodinovo, pomoliti se i pomazati Isusovo mrtvo tijelo miomirisima. Kazao je kako drugi Isusovi učenici nisu toga dana išli na grob, jer nisu imali vjere, jer su se sakrili u svoju samoću, u bijedu svoje šutnje, u osamu svoje izdaje. Kazao je kako oni koji izdaju Isusa nisu dosljedni njegove muke i upadaju u strah, jer im ništa nije ostalo već da se stide, ključaju i skrivaju od lice zemlje.

‘Mi se danas nalazimo u istoj stvarnosti prilaženja Isusovu grobu. Možemo mu prići s vjerom ili bez vjere, možemo mu prići u strahu, da se bojimo ući u grob ili u radosti oslobođenja: ‘Što tražite života među mrtvima. Nije ovdje. Uskrsnu’. To je ono što je čovjeku danas potrebo – da uđe prvo u svoj grob – u svoje srce, svoju dušu, da bi Isus u nama mogao uskrsnuti’, kazao je župnik.

Fra Perica Maslać je kazao kako je tužno što mnogi i danas žive u grobu, iako je Isus za sve nas uskrsnuo te da je tužno što neki Uskrs doživljavaju kao Veliki petak zbog nekog čudnog života.

‘Zato je na nama koji vjerujemo u Isusovo uskrsnuće, u pobjedu života nad smrću, pobjedu dobra nad zlim, da ovoga dana Isusova uskrsnuća vratimo radost svakom čovjeku, osmjeh na lice onima koji su u braku zlostavljani ili trpe nevjernost, radniku ili ocu koji radi, a ne prima plaću, da vratimo osmjeh na lice majkama koje oplakuju svoju djecu, obiteljima čiji su članovi zastranili, zaglibili u grijehu, bludu, nemoralu, kriminalu, da vratimo osmijeh onima koji i danas na dan Uskrsa rade, našim mladima koji pored nas žive neshvaćeni, studentima koji su završili fakultete, a ne mogu do posla, da vratimo osmijeh onima koji su zagrizli u kocki i kriminalu. Uskrs je poziv svakome od nas da odvalimo onaj teški kamen sa svoga groba, našega života, svoga srca, svojih ranjenosti, poteškoća i problema, a isto tako da odvalimo kamen s tereta naših bližnjih, naših obitelji’, poručio je u propovijedi župnik.

Fra Perica Maslać je na kraju Svete mise čestitao Uskrs svim vjernicima te uputio zahvalu svima koji su na bilo koji način doprinijeli i sudjelovali u obredima Velikoga tjedna.

ferata@ferata.hr
0997370409