SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Niveska Juraga Kovačev: Prvu recenziju napisao mi je prof. Kudrjavcev

Autor/ica
Objavljeno: 13 travnja, 2019

U emisiji Hit radija ‘100 ljudi 100 ćudi’ danas, 13. travnja gostovala je Niveska Juraga Kovačev.

Niveska Juraga Kovačev je učiteljica razredne nastave, spisateljica za djecu i odrasle, autorica nekoliko zbirki čija su djela uvrštena u obvezno štivo u čitankama za niže razrede, lektorica, slikarica, glumica, redateljica i dramaturginja, pjevačica u zboru, volonterka….

U emisiji je govorila o svom djetinjstvu u triljskom naselju Grab, svom prvom zaposlenju u školi u Vojniću, suradnji s brojnim kulturnim udrugama među kojima su Kulturno društvo Trilj i Sinjsko pučko kazalište, svom članstvu u Mješovitom zboru grada Sinja, a dotaknula se i drugih svojih hobija.

Ovoj svestranoj Triljanki pisanje je ipak u prvom planu. Stoga ne čudi da su se njena djela našla među obveznim štivom u čitankama za niže razrede osnovnih škola, a vjerujemo kako će uskoro biti uvrštena i u obveznu školsku lektiru.

‘Pisanjem sam se ozbiljnije počela baviti nakon što sam se zaposlila kao učiteljica u školi u Vojniću, rekla bih iz potrebe. U to vrijeme u školi nije bilo nikakve knjižnične građe. Po nju je trebalo ići u matičnu školu u Trilj, a onda opet bi se vrlo brzo potrošila, pa sam pomislila da bih mogla nešto napisati za djecu, nešto što bi oni izvodili na priredbama i tako je počelo. Na priredbama bi roditelji zapljeskali, bili bi oduševljeni. Pisala sam nekih desetak godina, a onda sam pomislila da bih mogla imati neku knjigu, zbirku. obratila se svom profesoru s Pedagoške akademije Anatoliju Kudrjavcevu, koji je bio jako kritičan. Teta mi je rekla da se radije obratim nekom drugom, nekom tko će mi napisati par dobrih kritika, no nisam htjela. Rekla sam: ako je dobro – dobro je, ako nije – nije. Profesor Kudrjavcev je bio oduševljen. Kada sam došla po recenziju, rekao mi je da su mi njegovim potpisom otvorena vrata dječje književnosti.’

Niveska Juraga Kovačev otkrila nam je kako već ima spremna četiri rukopisa koja bi uskoro mogla ugledati svjetlo dana i to kratke priče za djecu, humoreske za odrasle, zbirku poezije i zbirku igrokaza.

ferata@ferata.hr
0997370409