SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Održana 4. sjednica Koordinacijskog odbora akcije ‘Gradovi i općine prijatelji djece’ za Grad Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 30 ožujka, 2019

U sinjskoj Gradskoj vijećnici jučer, 29. ožujka održana je 4. sjednica Koordinacijskog odbora akcije ‘Gradovi i općine prijatelji djece’ za Grad Sinj.

Na Dnevnom redu se, između ostaloga, našlo Izvješće o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima provedbe akcije ‘Gradovi i općine prijatelji djece’ za Grad Sinj, a razgovaralo se i o daljnjim koracima za dovršetak Plana aktivnosti Akcije.

Predsjednik Koordinacijskog odbora Zlatko Ugrin, dogradonačelnik Sinja, kazao je kako je prije nekoliko dana u Grad Sinj stigao odgovor Saveza društva ‘Naša djeca’ Hrvatske na upućeni Startni upitnik za samoocjenjivanje Grada Sinja te da je isti pozitivno ocijenjen.

U dopisu SDND između ostaloga stoji kako je Koordinacijski odbor Akcije za Grad Sinj izvrsno povezao i vrlo odgovorno i ozbiljno shvatio posao objedinjavanja i prikupljanja te unosa i opisa aktivnosti i podataka koji se traže u startnom upitniku.

Impresivnim je ocijenjen rad s djecom u Gradu Sinju na području sporta, kulture, slobodnog vremena, glazbe, te se savjetuje u nastavku akcije i planiranim aktivnostima u 2019. godini, osim postignutog standarda redovnih djelatnosti i usluga, vidjeti kojim aktivnostima i akcijama bi se mogao još više unaprijediti postojeći standard.

Prema mišljenju tajnice Društva Snježane Krpeš, prostora za proširenje djelovanja ima na nekoliko područja, prije svega na području razvoja i poticanja dječje participacije u odlučivanju o djeci važnim pitanjima, odnosno kroz jačanje rada vijeća učenika u školama, pokretanje i osnivanje Dječjeg gradskog vijeća i osnivanje dječjih foruma u školama, zatim u programskom području udruga te kulturi, sportu i slobodnom vremenu, gdje postoji prostor za organizaciju većih javnih manifestacija, volonterskih akcija, zajedničkih akcija djece i roditelja u njihovo slobodno vrijeme. Krpeš savjetuje i provedbu analize potreba i stanja dječjih igrališta i prostora za igru djece, odmor i rekreaciju, kao i osmišljavanje načina poboljšanja stručnog kadra u školama, posebno ekipiranosti stručnih timova i logopeda, te osiguravanje opremljenosti informatičkih učionica.

U dopisu stoji kako u nekim područjima Grad Sinj može biti primjer drugim gradovima i općinama na području naše županije. Impresivnim je ocijenjen rad na području kulture (glazba, dramsko stvaralaštvo, dječje stvaralaštvo), suvremene umjetnosti, kao i njegovanju tradicionalne baštine te provedbe programa za predškolce ‘Početnički solfeggio’ pri Glazbenoj školi.

U sljedećem razdoblju potrebno je izraditi Izvedbeni plan Akcije ‘Gradovi i općine-prijatelji djece’ za Grad Sinj za 2019. godinu, koji će biti upućen na uvid SDND te upućen na usvajanje Gradskom vijeću Grada Sinja.

Dodajmo kako je rok za dobivanje statusa ‘Grad/općina prijatelj djece’ najmanje dvije godine od pokretanja akcije.

ferata@ferata.hr
0997370409