SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Bulj Županiji dao rok od tjedan dana da riješi problem nedostatka pedijatra

Autor/ica
Objavljeno: 7 ožujka, 2019

Saborski zastupnik, županijski i sinjski gradski vijećnik Miro Bulj danas je ispred sinjske ispostave Doma zdravlja održao konferenciju za novinare, na kojoj je upozorio na nedostatak pedijatara u Sinju.

Bulj je kazao kako je oko 3.500 djece, nakon odlaska jedne pedijatrice na bolovanje, ostalo na samo jednom pedijatru, koji po smjeni primi između 150 i 200 pacijenata. Zbog gužve liječnica je, tvrdi Bulj, morala odgoditi obvezne redovne sistematske preglede, a dolazi i do preopterećenja Hitne medicinske pomoći, jer pedijatrica radi samo u jednoj smjeni.

Pedijatre specijalizante, koji su do ponedjeljka, 4. ožujka radili u drugoj pedijatrijskoj ordinaciji, pravnici su, tvrdi Bulj, upozorili da ne smiju voditi ordinaciju, zbog čega su otišli iz Sinja.

Naglasio je kako su, prema Mreži javne zdravstvene službe u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece, na području Cetinske krajine potrebna četiri pedijatra i to tri u Sinju, a jedan u Trilju. Unatoč tome u Sinju su godinama radila samo dva pedijatra, a u Trilju niti jedan.

Glavnim krivcima za ovakvo stanje Bulj smatra ravnatelja županijskog Doma zdravlja Dragomira Petrica i Splitsko-dalmatinsku županiju, koji na vrijeme nisu osigurali specijalizacije pedijatara koji bi radili u Sinju.

Na novinarsko pitanje ima li on neko rješenje, Bulj je odgovorio:

‘Rješenje je da Županija, koja izdvaja novac za svoje činovnike zaposlene u županijskom Domu zdravlja, taj novac izdvoji za povećanje plaća pedijatrima i da župan da ostavku Dragomiru Petricu koji je uništio zdravstvenu zaštitu na našem području.’

Bulj je kazao kako će, ukoliko Županija i Dom zdravlja u roku od tjedan dana ne riješe problem nedostatka pedijatara u Sinju, organizirati prosvjed.

ferata@ferata.hr
0997370409