SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Sinj: Smotra mačkara cetinskog kraja bez Krnjevalske udruge grada Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 4 ožujka, 2019

U organizaciji Grada Sinja i sinjske Turističke zajednice od 2015. godine održava se Smotra mačkara cetinskog kraja. Već tri godine na Smotri ne sudjeluje Krnjevalska udruga grada Sinja.

Prema riječima predsjednika Krnjevalske udruge grada Sinja Ivana Miloševića Sakija, razlog nesudjelovanja Sinjana na Smotri mačkara u svom gradu je taj što se istoga dana održava Riječki karneval, na kojem ova Udruga godinama sudjeluje. Milošević je kazao i kako Krnjevalska udruga nema dovoljan broj članova da bi sudjelovali na oba događaja.

Zamjenik gradonačelnice Zlatko Ugrin i direktorica Turističke zajednice Monika Vrgoč kazali su nam kako se datum održavanja Smotre u Sinju dogovara svake godine na sastancima s predstavnicima krnjevalskih udruga iz cijele Cetinske krajine. Prioritet im je, kažu, da na tom događaju sudjeluje što veći broj skupina. Stoga se, na zahtjev predstavnika većine skupina, Smotra već nekoliko godina održava posljednje subote prije pokladnog utorka, unatoč tome što taj datum ne odgovara Krnjevalskoj udruzi grada Sinja.

Predsjednik sinjske Krnjevalske udruge Ivan Milošević Saki kazao nam je da posljednje dvije godine nije nazočio dogovorima oko održavanja Smotre, obzirom da je ranije već dogovoreno da će se događaj održavati posljednje subote prije pokladnog utorka. Također nam je kazao kako u Krnjevalskoj udruzi nisu zadovoljni načinom organizacije Smotre, jer smatraju kako bi se trebala organizirati dva zasebna događaja – smotra zvončara, na kojoj bi uz zvončare Cetinske krajine nazočili i zvončari iz cijele Hrvatske te smotra ‘gradskih maškara’.

Obzirom da i jedna i druga strana ‘žale’ zbog poklapanja datuma održavanja Smotre mačkara cetinskog kraja i Riječkog karnevala, zanimljivo će biti vidjeti hoće li se iduće godine predstavnici udruga uspjeti dogovoriti oko novog datuma održavanja Smotre, čiji bi domaćin u Sinju ipak trebala biti Krnjevalska udruga grada Sinja. Nadu da bi se to moglo dogoditi potkrijepila je direktorica TZ Monika Vrgoč, koja je kazala kako bi se iduće godine ipak moglo razgovarati o promjeni termina održavanja Smotre, kako bi u njoj mogla sudjelovati i Krnjevalska udruga grada Sinja.

ferata@ferata.hr
0997370409