SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Ministar Tomislav Tolušić posjetio OPG Frane Mateljana u Košutama

Autor/ica
Objavljeno: 27 veljače, 2019

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je bio u dvodnevnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji, danas poslijepodne obišao je OPG Frane Mateljana u Košutama.

Tolušić je u Košute stigao nakon svečanog potpisivanja Ugovora o financiranju ‘Potpora mladim poljoprivrednicima’ i ‘Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima’ u provedbi Mjere 6 – razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdbolje 2014. – 2020., čiji je korisnik i mladi poljoprivrednik iz Košuta Frano Mateljan.

‘Puno mi znači ovaj poticaj. To  mi je dodatni vjetar u leđa. Riječ je o bespovratnih 50 tisuća eura iz EU fondova, zahvaljujući kojima planiram kupiti još 10 steonih junica, četiri traktorska priključka i traktor’, kazao nam je Frano Mateljan.

Ministar Tolušić je kazao kako je cilj ovih mjera poticanje poljoprivredne proizvodnje, ali i ostanak mladih u ruralnim područjima.

‘Sada smo kod našega Frane, koji je dobio potporu na mjeri 6.1.1., koji će širiti svoje gospodarstvo. Ovo je zaista lijepa priča, priča u kojoj ljudi ostaju u Trilju, u sinjskoj, Cetinskoj krajini, u Slavoniji, u Lici. Ovo su ruralna područja, područja u kojima zasigurno ima smisla i razloga živjeti’, kazao je ministar Tolušić.

Ministar Tolušić u Košute je stigao u pratnji triljskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Ivana Šipića, koji je najavio kako će Grad Trilj uskoro donijeti mjere poticanja poljoprivrede na svom području.

‘Mi već godinama dajemo subvenciju 50 lipa po litri mlijeka, a uskoro ćemo izaći s novim programom poticaja poljoprivrednicima, koji smo najavljivali prošle godine. U fazi smo  izrade pravilnika i naši poljoprivrednici mogu očekivati poticaje ne samo za krave, već i za perad i ostalu stoku, s tim da ćemo paziti da ne bude dvostrukog financiranja’, kazao je Šipić.

Na OPG-u Frane Mateljana, u društvu ministra Tolušića, bili su i zamjenik župana Luka Brčić te pomoćnik županijskog pročelnika zadužen za poljoprivredu Josip Matas, koji je kazao kako Županija ima 19 mjera za poljoprivredne proizvođače i OPG-ove.

‘Neke od tih mjera idu preko jedinica lokane samouprave, kao što su financiranje sadnog materijala i uređenje poljskih puteva. Druge su mjere pomoć stočarstvu kroz nabavu muznih krava i teladi, sufinanciramo policu osiguranja, imamo i mjere za pomoć kod rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, sufinanciramo 50 posto odvjetničkih troškova, sufinanciramo privođenje svrsi zapuštenih poljoprivrednih površina s 50 posto od ukupnih troškova, a sufinanciramo i izgradnju mini akumulacija za navodnjavanje’, kazao je Matas.

Dodajmo kako je ministar Tolušić sa županom Blaženkom Bobanom na jučerašnjem sastanku razgovarao i o projektu navodnjavanja, odnosno odvodnjavanja triju velikih polja u ovoj županiji, Imotsko-bekijskog, Sinjskog polja te Bunina na području Vrgorca.

Ministar Tolušić kazao nam je kako Ministarstvo poljoprivrede takve projekte financira u stopostotnom iznosu, ali Županija mora ishoditi lokacijske i ostale dozvole.

‘Novaca za to ima, bez obzira radi li se o 5 milijuna eura ili 15 milijuna eura. Projekt navodnjavanja je bitan za poljoprivrednike i radi njih je potrebno to napraviti što prije, iako nema nekih rokova u smislu da će nešto propasti, jer neće. No, što prije dođu s projektnom dokumetacijom u Ministarstvo, prije će se moći platiti radovi i napraviti sustav navodnjavanja’, kazao je Tolušić.

Matas nam je potvrdio kako je za projekt navodnjavanja Sinjskog polja već napravljeno idejno rješenje za 4 tisuće hektara, a idejni projekt za 460 hektara za prostor bivše Trnovače.

‘Sada smo pri kraju prikupljanja potrebne dokumentacije. Radi se studija utjecaja na okoliš i iza toga bismo išli na izradu glavnog projekta i dobivanje lokacijske dozvole’, kazao je Matas.

ferata@ferata.hr
0997370409