HEP SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Sinj: Besplatan vrtić za drugo i svako slijedeće dijete?

Autor/ica
Objavljeno: 31 kolovoza, 2018
sretna djeca

Grad Sinj bez ikakvih financijskih poteškoća može već u ovoj pedagoškoj godini osigurati besplatan vrtić za drugo i svako ostalo dijete iz iste obitelji.

Ovo je rezime objave kojom se gradski vijećnik Joško Kontić danas obratio javnosti. U objavi se navodi…

Poznato je kako sam u službenu proceduru uputio prijedlog da se roditelji djece uz sinjskih vrtića u potpunosti oslobode plaćanja naknade za treće i svako ostalo dijete iz iste obitelji, a da se naknada za drugo dijete prepolovi.

Prijedlog je prošao javno savjetovanje, bez primjedbi. U daljnjem prikupljanju potrebnih podataka doznao sam da u sinjskim vrtićima postoje samo dvije obitelji koje u programima imaju troje djece. Zato sam pokušao izračunati koliko bi nas koštalo uvođenje besplatnog vrtića za drugo i svako slijedeće dijete iz iste obitelji.

Polazeći od neslužbenih podataka koji se odnose na – ukupan broj djece u sinjskim vrtićima, prosječnu cijenu koju roditelji plaćaju za prvo dijete, te broj obitelji koje u vrtićima imaju dvoje i više djece, došao sam do slijedećeg zaključka.

Uvođenje besplatnog vrtića za drugo i svako slijedeće dijete iz iste obitelji, Grad Sinj bi stajalo oko 200 tisuća kuna godišnje.

Riječ je o kapi u moru ostalih proračunskih troškova, odnosno prijedlogu kojim bi Grad Sinj na vrlo konkretan i korektan način rasteretio proračune više od 60 obitelji koje u vrtićima imaju dvoje i više djece – prosječno za gotovo 300 kuna mjesečno.

Bila bi to i vrlo jasna poruka o odnosu Grada prema obiteljima s više djece, kojih je na našem području – nažalost sve manje.

Ovim putem pozivam izvršnu gradsku vlast na očitovanje, a kolege gradske vijećnike na potporu.

ferata@ferata.hr
0997370409