SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

‘Alkarska nevista’ oduševila publiku

Autor/ica
Objavljeno: 12 kolovoza, 2018
nevista13

Foto: Saša Tadinac

U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Gospe Sinjske’, u prepunim Alkarskim dvorima Sinjsko pučko kazalište sinić je premijerno izvelo predstavu Alkarska nevista.

Predstava je napravljena prema tekstu dugoselskog tekstopisca Igora Knižeka, a govori o obitelji, pripadnosti, ljubavi i Alci te hrabrosti naroda Sinja i Cetinske krajine.

nevista06

Priča je smještena u povijesnu 1715. godinu, u vrijeme obrane Sinja od osmanlijske vojske te sedam godina kasnije, a govori o sinjskoj obitelji, čijeg su sedmogodišnjeg sina odveli Turci i hrabroj djevojci Ivi, koja kreće u potragu za bratom.

nevista08

Tekst Alkarske neviste za potrebe predstave Sinjskom pučkom kazalištu dramaturški je doradila dramatičarka i dramaturginja Olja Lozica, a adaptaciju teksta i režiju potpisuje Željko Viculin.

nevista09

U predstavi su sudjelovali članovi Sinjskog pučkog kazališta, Franjevačkog samostana u Sinju, polaznici Franjevačke klasične gimnazije, KUD Peruća iz Hrvaca, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja i Udruga reraša i guslara iz Otoka.

nevista05

Likove iz priče utjelovili su: Moreno Vuković, Dinko Franchini, Ljiljana Živalj Budimir, Luka Ugrin, Ivan Jukić, Lana Mihalj, Antonela Penić, Zoran Šabić, Lovrin Tomašević, Ante Bošnjak Bare, Katarina Vrca, Marija Mandac, Lorena Cvrlje, Marko Bešlić, Ante Vrca, Ante Cvitković, Fran Vučković, Ante Doljanin, Stipe Malovan, Marko Mioč, Josip Ajduković, fra Blaž Toplak, fra Gabrijel Jurišić, Boris Filipović Grčić, Josip Vučković Bećo.

nevista02

Među brojnom publikom bili su i roditelji autora teksta Igora Knižeka, koji nije mogao nazočiti predstavi, jer je na radu u Irskoj. Njegova majka Meri Knižek na kraju programa je pročitala njegovo pismo u kojem se zahvaljuje Sinjskom pučkom kazalištu koje je prepoznalo vrijednost njegova teksta.

Na odličnoj izvedbi glumcima je čestitala gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

nevista12

Predstava je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja te brojnih donatora, a potporu projektu dala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

nevista07

ferata@ferata.hr
0997370409