SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Obilježen Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine

Autor/ica
Objavljeno: 30 svibnja, 2018
dan_braniteljack03

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i pred bistom prvog hrvatskog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana te obilaskom Spomen sobe poginulih hrvatskih branitelja cetinskog kraja, u Sinju je danas, 30. svibnja obilježen Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i svijeća pred Spomen obilježjem poginulim braniteljiam u Spomen parku hrvatskih branitelja. Vijence su položili obitelji hrvatskih branitelja, ratni zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a brigadir Matko Raos, predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Sinja i Cetinske krajine s pripadnicima MORH-a i MUP-a, u ime HVIDR-e RH potpredsjednik Marko Gudelj i Neno Znaor, predstavnici Udruge veterana 4. gardijske brigade, predstavnici Županije splitsko-dalmatinske – pročelnik Damir Gabrić i županijski vijećnik Božo Župić, predstavnici gradova i općina Cetinske krajine: Sinja, Trilja, Vrlike, Otoka, Hrvaca i Dicma, političke stranke i nezavisne liste, predstavnici VAD-a, građani te učenici OŠ fra Pavla Vučkovića s razrednikom Filipom Ratkovićem.

Nakon polaganja vijenaca hrvatsku himnu ‘Lijepa naša Domovino’ otpjevao je sinjski glazbenik Joško Delić Zurzi. Potom je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima, a molitvu odrješenja predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać.

Prigodni govor održao je brigadir Matko Raos, koji je nazočnima prenio pozdrave ministra branitelja Tome Medveda.

‘Zaželio je vama, sinjskim braniteljima, sreću i zadovoljstvo, a poseban pozdrav uputio je roditeljima, rodbini i prijateljima svih umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. Poseban naglasak ovog braniteljsog skupa je sjećanje na one dane 1991., pa i 1990., kada smo skoro na ovom mjestu, bio sam tu i ja, tražili od tadašnje Teritorijalne obrane, odnosno Sekretarijata za narodnu obranu, dodjelu oružja za obranu Hrvatske. Hrvatski branitelji i Hrvatska vojska nisu se osvećivali 1991. ni 1995. kao, što znate iz medija, ljudi koji su i dan danas živi, koji žale što 1945. nisu pobili sve hrvatske borce, odnosno ljude’, kazao je brigadir Raos.

Moderator programa Ante Nadomir Tadić Šutra ovom je prigodom pročitao svoju pjesmu ‘2018.’.

Program je potom nastavljen na Trgu dr. Franje Tuđmana, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, nakon čega je organiziran obilazak Spomen sobe poginulim hrvatskom braniteljima. Svetu misu zahvalnicu u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske predvodio je župnik fra Perica Maslać. Sudionici proslave druženje su nastavili na prigodnom mdomjenku u hotelu Alkar.

Program obilježavanja Dana branitelja Sinja i Cetinske krajine organizirali su Grad Sinj i braniteljske udruge.

ferata@ferata.hr
0997370409