mel PM SOLAR

Počele pripreme alkara za 303. alkarska nadmetanja

Autor/ica
Objavljeno: 30 svibnja, 2018
pocetak_priprema_alkara2

Na sinjskom hipodromu jučer su počele pripreme za 303. Sinjsku alku. 

Ispred Alkarske ergele alkarskog vojvodu Boška Ramljaka i čelništvo Viteškog alkarskog društva dočekali su kandidati za ovogodišnja alkarska nadmetanja, predvođeni alaj-čaušom Ivicom Filipovićem Grčićem. Na njegov prijedlog, Upravni odbor VAD-a i vojvoda Ramljak donijeli su odluku o pozivanju 34 kandidata za ovogodišnja alkarska nadmetanja.

Među kandidatima su alkari koji su sudjelovali u alkarskoj povorci prošle godine: alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, zamjenik alaj-čauša Ante Runje, Kristijan Bikić, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Alen Filipović Grčić, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Frano Ivković, Stipe Jukić, Bože Mandac, Nenad Marić, Joško Masnić, Alen Poljak, Tino Radanović, Mario Šušnjara, Martin Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, Ante Zorica i Ivo Zorica. Na pripreme je pozvano 12 vježbenika, od toga šestorica koji su na pripremama od ranijih godina: Stipe Bogdan, Mihovil Župa, Josip Jadrijević, Josip Benja, Marko Šuća i Branimir Vučković. Po prvi puta na pripreme je pozvano šest novih vježbenika: Pavao Prolić, Davor Svalina, Luka Paleško, Paulo Stupalo, Filip Vučemilo i Mario Runje.

U svom pozdravnom govoru vojvoda Boško Ramljak kazao je da od svih koji sudjeluju u pripremama očekuje odličan rad i poštivanje postavljenih zadaća te je naglasio:

‘Posebno ću zahtijevati da se poštuju međuljudski odnosi, da među alkarima vlada zajedništvo i prijateljstvo i neka se natječu viteški i alkarski. U svom radu konzumirat ću znanje svih onih koji su dugi niz godina obnašali značajne dužnosti unutar VAD-a i poštovati mišljenja građana jer svi zajedno sudjelujemo u organizacije Alke koja mora biti na ponos VAD-u, Sinju, Cetinskoj krajini i Hrvatskoj’, kazao je između ostalog Ramljak.

Okupljenima se kratko obratio novoizabrani predsjednik Časnog suda Boško Vladović koji je u ime svojih kolega i svoje osobno ime zahvalio svima na ukazanom povjerenju. Istaknuo je kako će se u svakom pogledu i prema svima Časni sud odnositi temeljem propisanih statutarnih odredbi.

Alaj-čaušu Ivici Filipoviću Grčiću ovo su pete pripreme koje provodi. Kazao je kako nema posebnih odstupanja od dosadašnjih godina:

‘Prvi dan priprema bio je u petak kada smo imali dekonzervaciju opreme, a danas smo u prvom jahaćem danu. U prvom dijelu pripremat ćemo se dva puta tjedno, a od prvog srpnja svaki dan i to na hipodromu, Piketu i mjestima oko Sinja. Negdje od 13. do 15. srpnja počet će prove na samom trkalištu’, istaknuo je alaj-čauš, dodajući kako će prije samog odlaska na prove na Alkarsko trkalište vojvoda smanjiti broj alkara koji će nastaviti s provama, a tjedan dana prije Alke donijet će odluku tko će imati koje dužnosti u alkarskoj povorci.

Uz vojvodu Ramljaka i predsjednika Časnog suda Boška Vladovića početku alkarskih priprema nazočili su č lanovi Uprave VAD-a Jerko Ivandić, Igor Vidalina, arambaša Ivo Vukasović, član Nadzornog odbora Frano Vrančić, djelatnik VAD-a Davor Benja i predstavnici medija.

pocetak_priprema_alkara1

ferata@ferata.hr
0997370409