SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Sinjski vijećnici prihvatili Izmjene i dopune GUP-a Grada Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 29 svibnja, 2018
gradsko_vijece_sinj

Sinjski gradski vijećnici jučer, 28. svibnja odradili su prvi dio 13. sjednice Gradskoga vijeća, na kojem su raspravili 5 od predviđenih 9 točaka Dnevnoga reda.

Sjednici nisu nazočili HDZ-ovi vijećnici Anđelko Bilandžić i Antonija Radić te vijećnik NL dr. Jadrijevića Stipislav Jadrijević, dok se HDZ-ov Zoran Milan vijećnicima pridružio dva sata nakon početka sjednice.

U tijeku aktualnog sata postavljeno je 25 vijećničkih pitanja, koja su se odnosila na stanje u NK Junak, rad Gradske uprave i komunalne tvrtke Vodovod i odvodnja Cetinske krajine, Interpretacijsko-edukacijski centar Sinjska alka te komunalne probleme.

Sinjski gradski vijećnici jednoglasno su, sa 18 glasova za, prihvatili Prijedlog Odluke o Izmjeni i dopuni Generalnog urbanističkog plana Grada Sinja.

Izvjestiteljica, pročelnica Ankica Panza podsjetila je kako Prijedlog Odluke nije prihvaćen na 12. sjednici Gradskoga vijeća. Nakon toga HAKOM-u je upućen zahtjev za očitovanjem u svezi mogućnosti odbijanja postavljanja baznih stanica na spomenike kulture. Nakon što je iz HAKOM-a stiglo pozitivno mišljenje na zahtjev, istom je na mišljenje upućen i Prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a, koji je također dobio pozitivno mišljenje.

U okviru rasprave predsjednik Kluba vijećnika MOST-a Miro Bulj prozvao je gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac, rekavši kako je ona odgovorna što GUP do sada nije donesen. Podsjetio je kako je MOST na 11. sjednici tražio skidanje točke o GUP-u s Dnevnoga reda, kako bi se prije odlučivanja o istom obavile sve potrebne konzultacije. Na 12. sjednici MOST je amandmanom tražio skidanje stavka koji omogućava postavljanje baznih stanica na spomenike kulture. Taj amandman nije prihvaćen, a posljedično nije prihvaćen ni GUP. Nakon toga predsjednik Gradskog vijeća Joško Kontić zatražio je od HAKOM-a mišljenje o mogućnosti brisanja dijela u članku 97. stavka 9. kojim se omogućava postavljanje mikro baznih stanica mobilne telefonije na spomenike kulture. Iz HAKOM-a je stigao odgovor kako u slučaju neprihvaćanja zahtjeva HAKOM ne bi izdao negativno mišljenje na GUP. Potom je izrađen Konačni prijedlog ID GUP-a Grada Sinja, u kojem nema stavka koji omogućava postavljanje baznih stanica na spomenike kulture.

Većinom glasova vijećnici su prihvatili Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Sinja s prijedlogom raspodjele sredstava programima i projektima udruga u kulturi za 2018. godinu.

Nije prihvaćen amandman MOST-a da se sa stavke Pričuva programa, u kojoj je predviđeno 46 tisuća kuna, udruzi Sinjski ferali dodjeli 20 tisuća kuna za redovnu djelatnost. Amandman je podržalo 7 vijećnika (5 vijećnika MOST-a, vijećnik SDP-a Nikola Vučković i nezavisna vijećnica Ivana Šabić), dok su vijećnici NL dr. Jadrijevića i HDZ-a bili suzdržani.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili Prijedlog Zaključka o zauzimanju stava po Zamolbi stečajne upraviteljice društva Dalmatinka Nova d.d. u stečaju o otpisu kamata za dug s naslova komunalne naknade.

Predlagatelj Joško Kontić, predsjednik Gradskoga vijeća, kazao je kako je Prijedlog uputio na Gradsko vijeće kada je vidio da ga nitko drugi nije podnio, jer smatra da se ovo pitanje ne smije ignorirati. Kazao je kako Prijedlog može i povući s Dnevnog reda, ali da je vrlo važno da vijećnici raspravljaju o ovoj temi te da bi trebali zauzeti jednoglasan stav o Zamolbi stečajne upraviteljice s prijedlogom za otpis zatezne kamate u iznosu od 519 tisuća kuna za dug s osnova komunalne naknade koji iznosi 2,5 milijuna kuna.

U raspravi je sudjelovala i stečajna upraviteljica Dalmatinke Nove d.d. u stečaju Natalija Mladineo, koja je kazala kako bi se otpisani dug preraspodijelio prvom višem isplatnom redu, u kojem su radnici, Agencija za potraživanja radničkih prava i Republika Hrvatska za doprinose na plaće radnika.

Predsjednik Gradskog vijeća Joško Kontić predložio je stanku od pola sata, nakon koje je donesen zajednički Zaključak za otpis kamate prema kojem će Gradsko vijeće Grada Sinja donijeti odluku po zamolbi stečajne upraviteljice Dalmatinka Nova d.d. u stečaju nakon što stručne službe provjere sve zakonske mogućnosti i modalitete u svezi otpisa zakonske zatezne kamate na ime duga Dalmatinke s naslova komunalne naknade. U Zaključku stoji i kako je Gradsko vijeće spremno u skladu s pozitivnim zakonskim propisima razmotriti i druge modalitete obeštećenja i namirenja radnika Dalmatinke Nove d.d. u stečaju. Zaključak je jednoglasno prihvaćen.

Sjednica je prekinuta nekoliko minuta prije ponoći, prije početka 6. točke dnevnog reda, a nastavak je zakazan za ponedjeljak, 4. lipnja s početkom u 17 sati.

ferata@ferata.hr
0997370409