SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

DKOM poništio odluku Grada Sinja o odabiru izvođača radova na IEC Sinjska alka

Autor/ica
Objavljeno: 12 svibnja, 2018
Foto: Filip Ratković

Foto: Filip Ratković

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku Grada Sinja o odabiru izvođača radova na izgradnji Interpretacijsko edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem.

Žalbu u vezi s javnom nabavom za izgradnju IEC Sinjska alka Državnoj komisiji podnijela je Zajednica ponuditelja Lavčević i Lavčević inženjering – Split.

Odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave o poništavanju Odluke o odabiru izvođača radova na IEC Sinjaka alka komentirala nam je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

‘Žalitelj je imao dva navoda. Prvi da odabrani ponuditelj nije naveo proizvođača rasvjetnog tijela, a drugi da nije ispravno ocijenjen kvalitet stručnog kadra, na što je DKOM zaključio da je osnovan dio žalbe o nepravilnosti jer uz robnu marku nije naveden i proizvođač, dok je drugi navod žalitelja odbačen kao neosnovan. DKOM nije utvrdio povrede postupka javne nabave niti u kriteriju odabira ponude, niti u roku za dostavu ponuda, niti u obavijesti roka za dostavu, niti u bilo kojem segmentu postupka provedbe predmetnog natječaja. Donijeli su odluku da se poništava odluka o odabiru o otvorenom postupku, te se vraća naručitelju tj. Gradu Sinju na ponovno postupanje. Grad Sinj će već u ponedjeljak ići na ponovnu analizu i bodovanje, nakon čega će odabrati novog izvođača radova na IEC Sinjska alka’, kazala je Križanac.

Podsjetimo kako je sedam sinjskih gradskih vijećnika zatražilo sazivanje izvanredne sjednice Gradskoga vijeća na temu provedbe Otvorenog postupka javne nabave za izgradnju Interpretacijsko edukacijskog centra Sinjska alka s parkiralištem, obzirom da je u postupku predmetne javne nabave odabrana ponuda koja je za oko 9,8 milijuna kuna, odnosno za 42 posto viša od procijenjene vrijednosti nabave. Predsjednik Gradskog vijeća Joško Kontić najavio je kako će izvanredna sjednica biti sazvana nakon okončanja žalbenog postupka koji je u vezi te javne nabave pokrenula Zajednica ponuđača Lavčević.

Gradonačelnicu Križanac pitali smo hoće li Grad Sinj čekati da se cijeli slučaj raspravi na sjednici Gradskoga vijeća ili će odluka o odabiru novog izvođača biti donesena prije izvanredne sjednice?

‘U ponedjeljak ćemo krenuti s novom analizom, novim kriterijima bodovanja i novom odlukom. Koliko će trebati povjerenstvu za sve to, hoće li to trajati jedan ili pet dana, o tome zaista ne bih prejudicirala. Možda će najavljena sjednica biti u utorak, možda će povjerenstvo odluku donijeti u utorak, možda prije, a možda poslije. Ova odluka uopće ne ovisi o izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća. Ova odluka mora biti, odnosno cijeli postupak mora biti proveden po Zakonu, tako da ničim odluka Gradskog vijeća neće moći utjecati na sam kriterij i odabir, odnosno ponovno postupanje’, odgovorila je Križanac.

Gradonačelnicu smo zamolili i da komentira činjenicu da Grad Sinj žalitelju, zajednici ponuditelja Lavčević i Lavčević – Inženjering mora platiti iznos od 45 tisuća kuna za troškove žalbenog postupka.

‘To je iznos koji je sam žalitelj morao platiti da bi se žalio i to je iznos koji je Grad Sinj u obvezi vratiti, odnosno nadoknaditi taj trošak žalitelju’, odgovorila je Križanac.

 

ferata@ferata.hr
0997370409