SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Sinjskim poljoprivrednicima na raspolaganju 700 tisuća kuna

Autor/ica
Objavljeno: 16 ožujka, 2018
potpore_poljoprivredi

U prosincu prošle godine Grad Sinj donio je novi Program potpora poljoprivredi, za koji su u ovoj godini osigurana gotovo deset puta veća proračunska sredstva od utrošenih u prošloj godini.

Sinjski gradski vijećnici prošle su godine na prijedlog Kluba vijećnika Mosta nezavisnih lista jednoglasno usvojili Program potpora poljoprivredi na području Grada Sinja (2018 – 2010), za koji je u ovoj godini u proračunu osigurano 700 tisuća kuna.

Nakon toga Grad Sinj je od Ministarstva poljoprivrede zatražio mišljenje i suglasnost za provedbu Programa, a nakon što je iz Ministarstva stiglo zeleno svjetlo, objavljen je Javni poziv za provedbu Programa u 2018. godini, koji je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2018. godine.

Cilj Programa je povećanje primarne poljoprivredne proizvodnje i podizanje stupnja prerade poljoprivrednih proizvoda kroz proizvodnju hrane na području Grada Sinja.

Prošle godine poljoprivrednici su iskoristili ukupno 75 od planiranih 120 tisuća kuna bespovratnih sredstava koja im je za potpore osigurao Grad Sinj. Obzirom da je novim Programom potpora obuhvaćen cijeli niz novih mjera, očekuje se kako će već ove godine ta sredstva biti iskorištena u puno većem iznosu.

Tako od ove godine sinjski poljoprivrednici mogu dobiti potpore za ulaganje u:

– izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za držanje muznih krava, mliječnih ovaca i koza,

– izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda,

– izgradnju i rekonstrukciju objekata za skladištenje voća i povrća te nabavu opreme za berbu, sortiranje, pakiranje i skladištenje voća i povrća,

– izgradnju, rekonstrukciju i opremanje plastenika i staklenika, minimalne površine 150 m2, za proizvodnju voća, povrća, cvijeća i sl.

– izgradnju, rekonstrukciju i opremanje pogona za preradu voća i povrća (konzerviranje, sušenje i zamrzavanje) te proizvodnju sokova, džemova i voćnih vina,

– izgradnju sustava za navodnjavanje (spremnici, pumpe, filteri, raspršivači, bunari…),

– nabavu novih poljoprivrednih strojeva i opreme,

– podizanje ili obnovu trajnih nasada voća,

– podizanje trajnih nasada ljekovitog i aromatičnog bilja (lavande, smilja i sl.),

– kupnju prehrane za pčele; osiguranje poljoprivredne proizvodnje od elementarnih nepogoda (25% iznosa premije osiguranja),

– stručno osposobljavanje i usavršavanje poljoprivrednika,

– pripremu dokumentacije za prijavu projekata koji se financiraju iz nacionalnih i EU fondova,

– organizaciju sajmova i sličnih manifestacija i

– sudjelovanje na sajmovima i prodaju vlastitih proizvoda na tržnicama.

Poljoprivrednici koji se namjeravaju javiti na natječaj trebaju osigurati polovinu sredstava, dok bi druga polovina bila bespovratno osigurana iz gradskog proračuna.

Maksimalni iznos potpore po jednoj aktivnosti iznosi 25 tisuća kuna godišnje, a ukupni maksimalni iznos potpore za jednog korisnika je 50 tisuća kuna godišnje.

ferata@ferata.hr
0997370409