SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Zašto kasni odgovor Konzervatorskog odjela o rušenju ‘kuće strave’?

Autor/ica
Objavljeno: 9 ožujka, 2018
vrcanov obor4

Nakon što se jučer rano ujutro ponovo počela urušavati ‘kuća strave’ u Vrcanovom oboru u Sinju, kao i zaštitna ograda koja je postavljena zbog sigurnosti prolaznika, Grad Sinj uputio je Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu požurnicu vezanu za prošlogodišnji dopis kojim je od te institucije zatraženo očitovanje o mogućnosti rušenja ove opasne građevine.

Predmetni dopis s nadnevkom 7. prosinca 2017. godine, Grad Sinj je službeno uputio Konzervatorskom odjelu 14. prosinca, a Konzervatorski odjel zaprimio ga je 19. prosinca prošle godine. Stoga smo arhitekta konzervatora iz Konzervatorskog odjela u Splitu – Joška Plejića, upitali zbog čega Konzervatorski odjel više od dva mjeseca ne odgovara na službeni dopis Grada Sinja koji se izravno tiče sigurnosti građana.

Plejić nam je potvrdio kako Konzervatorski odjel nije uputio odgovor Gradu Sinju, a kao razloge za to naveo nam je božićno-novogodišnje praznike, odlazak na bolovanja djelatnika koji bi trebali zajednički donijeti mišljenje o problemu te, kako je rekao, ‘još 100 stvari’. Osim toga kazao nam je i kako Grad Sinj zna što bi trebao poduzeti za rješavanje ovoga problema, odnosno da bi trebao tražiti ‘skrbništvo’ nad zgradom, a potom od Ministarstva kulture zatražiti dozvolu za rušenje iste o svom trošku.

Plejić je najavio i skori dolazak u Sinj, u obilazak ruševine u Vrcanovom oboru te mogući sastanak u Gradu Sinju. Podsjetio je kako je ovaj problem aktualan već gotovo 10 godina, da se od vlasnika nekretnine u više navrata tražilo da poduzmu mjere osiguranja zgrade od urušavanja te da bi u cijeli slučaj trebala biti uključena i građevinska inspekcija.

ferata@ferata.hr
0997370409