SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Susret predstavnika SD županije, Predsjedništva BiH i Hercegbosanske županije na GP Bili Brig – Vaganj

Autor/ica
Objavljeno: 2 ožujka, 2018

bili_brig12

Na Graničnom prijelazu za pogranični promet Bili Brig – Vaganj, danas je održan susret predstavnika Splitsko-dalmatinske županije i Predsjedništva Bosne i Hercegovine te Hercegbosanske županije.

Sastanak je održan na inicijativu dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji mu je i sam nazočio. U njegovoj pratnji, između ostalih, bili su Borjana Krišto, zamjenica Predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Parlamentarne skupštine BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar Financija i trezora u Vijeću ministara BiH, Marinko Ćavar, predsjednik Federacije BiH, Jelka Miličević, ministrica Financija u Vladi Federacije BiH te Mato Franjičević, zamjenik ministra Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ispred Splitsko-dalmatinske županije sastanku su nazočili župan Blaženko Boban, zamjenik župana Luka Brčić te pročelnik Kabineta župana Davor Pavić.

Bila je to prilika da se predstavnici obiju strana na terenu upoznaju sa situacijom na Graničnom prijelazu za pogranični promet Bili Brig– Vaganj, koji je, temeljem odluke Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, 11. prosinca 2017. godine privremeno otvoren za međunarodni promet putnika.

Godišnji promet putnika preko GP Bili Brig – Vaganj je 15 tisuća putnika, a od otvaranja prijelaza, promet je porastao za oko 50 posto. Usporedbe radi, u siječnju ove godine preko Graničkog prijelaza Bili Brigh – Vaganj prešlo je 1263 putnika, a u istom mjesecu prošle godine 589. Očekuje se kako će u ljetnim mjesecima promet dodatno porasti.

Odgovarajući na pitanje dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, o uvjetima na Graničnom prijelazu, direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je kako su uvjeti minimalno tehnički.

‘Što se tiče operativne aktivnosti, naše policijske snage rade punim kapacitetom. Ono što je bitno i značajno za naglasiti, značajno ulaganje u infrastrukturu pojačava intenzitet našega rada i sveukupne aktivnosti se podižu na višu razinu. Nadam se da ćemo u budućnosti biti još funkcionalniji u našem radu’, kazao je Galić.

Dr. Dragana Čovića zanimalo je može li se Granični prijelaz unaprijediti, modernizirati te što se može učiniti po tom pitanju.

‘Smatramo da ćemo naše zacrtane planove ispuniti u 2018. godini, a oni se odnose na materijalno-tehničke resurse koje planiramo podignuti na višu razinu’, odgovorio je Galić.

Predsjedateljica Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je kako je trenutna situacija na Graničnom prijelazu Bili Brig privremena te da će u skoroj budućnosti ovaj prijelaz biti prekategoriziran u Stalni granični prijelaz.

‘Uskoro nas očekuje izmjena sporazuma o Graničnim prijelazima između Vijeća ministara i Republike Hrvatske. Kada napravimo tu izmjenu stvorit će se sve pretpostavke da ovaj Granični prijelaz postavimo na način da je stalni i da u 2019. godini osiguramo proračunska sredstva za opremanje Graničnog prijelaza u smislu stalnog, sa svim organizacijskim, tehničkim i svim drugim kapacitetima koje zaslužuje jedan europski prijelaz’, kazala je Krišto.

Župan Blaženko Boban je kazao kako je ovaj Granični prijelaz vrlo važan za stanovnike Splitsko-dalmatinske županije, stanovnike Cetinske krajine, Solina, Kaštela i Splita, koji često koriste ovaj Granični prijelaz.

‘Intenzivno ćemo pomagati da ovaj Granični prijelaz postane stalni Međunarodni granični prijelaz, jer je od velikog značaja i za turizam, kako turizam na samom Jadranu u našoj Županiji, tako i ovdje. Turizam danas nisu samo sunce more i more, turizam su i prirodne ljepote, a ljepših prirodnih ljepota nema od pogleda na livanjsko i duvanjsko polje’, kazao je župan.

Boban je podsjetio kako je prije 70-ak godina na Vagnju bilo službeno skijalište grada Splita i njegovih građana.

‘Radit ćemo na tome zajednički s našim prijateljima da opet ovdje možemo napraviti turističku atrakciju na snijegu, za stanovnike i s jedne i s druge strane granice’, kazao je župan.

ferata@ferata.hr
0997370409