mel PM SOLAR

Ivan Šipić: U 2018. godini očekujemo značajan iskorak u razvoju Trilja

Autor/ica
Objavljeno: 9 siječnja, 2018
šipić

U programu Hit radija danas, 9. siječnja gostovao je gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik Ivan Šipić.

Tema emisije bilo je jednoglasno prihvaćanje proračuna Grada Trilja za 2018. godinu, te planovi i programi rada Grada Trilja u idućoj godini, gdje je glavni temelj aktivnosti upravo proračun u visini 52 miljuna i 318 tisuća kuna.

‘Naš proračun je razvojan i realan jer se temelji na planiranim primicima, posebno su tu stavke poreza na dohodak, gdje su nastupile nove izmjene Zakona o lokalnim porezima i Zakoni o potpomognutim područjima koje obuhvaćaju i Grad Trilj, što nam donosi novu prihodovnu stranu. Proračun smo usmjerili na pet ključnih pravaca. U prvom redu tu je radna zona ‘Čaporice’ s poslovno uslužnim centrom ‘3LJ’, realizacija projekta ‘Cetinka’, komunalni i infrastrukturni projekti, društveno socijalni život i ustroj gradske uprave, EU fondovi, osnivanje gradske komunalne tvrtke i ostali projekti’, istaknuo je Šipić.

Kada je u pitanju radna zona ‘Čaporice’, Šipić je istaknuo kako su glavne aktivnosti u realizaciji poslovno uslužnog centra 3LJ s CEKOM (centrom kopentencija):

‘Tu su dvije kapitalne investicije povezane s više od 116 miljuna kuna uključujući prvenstveno sredstva EU fondova u ukupnom iznosu od 96,5%, a preostalih 3,5% osigurava Grad Trilj. Kroz desetak dana očekujemo raspisivanje javnog poziva za izgradnju PUC-a. Dodajem kako će ne samo poljoprivrednici, nego i ostali poduzetnici, gospodarstvenici i šire triljsko područje imati značajnu mogućnost svekolikog razvoja. Također, cijeli projekt Grad Trilj radi sa svojim partnerima koje ima u područnoj, državnoj političkoj vlasti kao i u stručnim i znanstvenim ustanovama i institucijama.’

Prioritet Grada Trilja su društveni i komunalni razvoj grada, odnosno realizacija projekta ‘Cetinka’, kazao je triljski gradonačelnik:

‘Mi smo u proračunu za ovaj projekat osigurali 1 miljun i 250 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju. Za nekoliko dana temelj ugovora kojeg ćemo potpisati s HABOR-om za ovaj projekt osigurati ćemo još 3,6 milijuna kuna. Ono što je najvažnije, za desetak dana imat ćemo vlasnički list za ovu nekretninu i cijelu površinu, što nam daje mogućnost da temeljem toga apliciramo ovaj projekat za ostala potrebita sredstva. Sutra ćemo povodom toga imati radni sastanak s predstavnicima ustanova i institucija koji će sudjelovati u realizaciji ovog projekta’, kazao je Šipić ističući kako su u tijeku aktivnosti oko izmjena prostornog plana temeljem kojega bi se pristupilo realizaciji pitanja Cetinke, a prvi praktični rad odvijao bi se u izgradnji novog dječjeg vrtića i jaslica, zatim preseljenje ureda gradske uprave i gradnja sportske dvorane i novih sadržaja.

U emisiji je bilo govora i o planu gospodarenja otpadom Grada Trilja za razdoblje od 2017. do. 2020 godine.

‘Mi se kao i ostale jedinice lokalne samuprave moramo prilagoditi novim zahtjevima i početi primjenu istih kada je u pitanju gospodarenje otpadom, uključujući i reciklažno gradsko dvorište, zelene otoke i druge sadržaje. Planirano je da reciklažno dvorište bude kod postojećeg pročistača vode i u tom pogledu u niti jednom segmentu neće utjecati na prirodu i okoliš.’

Tijekom emisije triljski gradonačelnik govorio je i o nastavku aktivnosti u pogledu komunalnih aktivnosti, uređenju grobalja u triljskim naseljima, nastavku rada u izgradnju nogostupa od BP prema kraju Košuta s sjeverne strane uz DC D1, uređenjem sportskih i drugih sadržaja, uređnjenju i postavljanju nove ograde na postojećem glavnom mostu preko Cetine. Šipić je najavio kako se razmišlja o izgradnji novog mosta preko Cetine na području Gubavice, čime bi se rasteretio promet kroz središte mjesta i značajno pomoglo poljoprivrednicima koji svoje parcele imaju u sinjskom polju.

‘Nastavljamo sa stipendiranjem naših studenata, za nekoliko dana idu potpisi ugovora, a na mjesečnoj razini iznosit će 500 kuna.Također, tu je i pomoć u udžbenicima. Ako se budu mijenjali za ovu školsku godinu mi ćemo pristupiti kupnji udžbenika za osnovnoškolce uključujući i one pomoći županije. Tu su i dalje pomoći sportskim, kulturnim i drugim udrugama. Ja kao saborski zastupnik pomažem, i pomagat ću svojim angažmanom realizaciju projekata ne samo za triljsko područje nego i cijeli cetinski kraj, te sam sukladno tome posjetio Grad Vrliku kako bi se upoznao s svim aktivnostima i potrebama ove jedinice lokalne samuprave, a te aktivnosti nastavljam i posjetama ostalim cetinskim gradovima i općinama.’

U emisiji je bilo govora i o aglomeraciji Trilja, uređenju nerazvrstanih puteva, te organizacijama kulturno-zabavno-sportskih manifestacija u ovoj 2018 godini, ističući programe triljskog ljeta, mihovilskih dana i božićno-novogodišnji program.

ferata@ferata.hr
0997370409