mel PM SOLAR

Završen 32. Brnaški dernek na Meljači

Autor/ica
Objavljeno: 28 kolovoza, 2017
brnaski_dernek1

Tekst i foto: Darija Pavić

Na Meljači je ovog vikenda održan 32. Brnaški dernek u organizaciji Klastera ‘Sinjska Alka’.

Od petka do nedjelje posjetitelji su uživali u bogatom kulturnom i gastronomskom programu.

Završni dan ovog izvornog etno derneka privukao je mnoge posjetitelje koji su pratili natjecanja u različitim tradicijskim igrama i borilačkim disciplinama.

Zadnji dan manifestacije je otvoren Brnaškom dječjom Alkom, u kojoj je sudjelovalo sedamnaest alkarića. Nakon tri trke najbistrije oko i čvrstu desnicu imao je alkarić Teo Klarić Kukuz s osam punata, te se okitio slavodobitničkim plamencem 32. Dječje Brnaške Alke.

Nakon alkarića slijedila je izuzetno atraktivna disciplina ‘kamena sa ramena’ u kojoj je sudjelovalo deset natjecatelja. Pobjedu je odnio Filip Pervan koji je u trećem bacanju imao najbolji rezultat, bacivši kamen 8,78 cm. Drugo mjesto je osvojio Tomislav Marinović (8,76 cm), a treće Josip Poleš (8,55 cm).

Zanimljivo je bilo i u ostalim natjecanjima. U balotarskom turniru prvo mjesto su osvojili članovi ‘Muškovice’, drugo mjesto članovi ‘Vebera’ i treće mjesto ekipa ‘Ostani tu’.

Disciplina koja je privukla najveću pozornost posjetitelja bila je ‘potezanje konopa’ u kojoj je sudjelovalo pet ekipa po deset članova. Nakon teške borbe u povlačenju suparnika pobijedila je ekipa ‘Sveti Mihovil’ iz Dugopolja. Drugo mjesto u potezanju konopa osvojila je ekipa ‘Glavice’ iz Glavica, a treće mjesto MK ‘Sv. Nikola’ iz Brnaza.

Najbrži i najspretniji u penjanju na jarbol po ‘Šampionski pršut’ bio je Hrvoje Odrljin, koji se popeo za 12,90 sekundi, te je osvojio pršut.

Natjecateljski dio u tradicijskim borilačkim vještinama završio je disciplinom ‘potezanje klipa’ u kojoj je sudjelovalo deset natjecatelja. U odmjeravanju snage potezanja klipa pobijedio je Branimir Perković u duelu s Josipom Polešom koji je drugoplasirani, a treće mjesto je osvojio Robert Poljak.

Nakon natjecateljskog dijela slijedilo je uručenje nagrada za sva tri dana Brnaškog derneka. Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i slavodobitnik 302. Sinjske alke Alen Poljak uručili su prigodne poklone svim alkarićima i njihovom alkarskim momcima. Slavodobitnik 32. Brnaške dječje Alke, Teo Klarić Kukuz dobio je biciklu.

Gradonačelnica Kristina Križanac, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Damir Čarić, te članovi organizacijskog odbora Brnaškog derneka Ana Barać, Monika Vrgoč, Stipe Delija, Dušan Mandac i Petar Mastelić uručili su pehare i medalje svim pobjednicima u borilačnim disciplinama. Gradonačelnica je uručila zahvalnice svim članovima organizacijskog odbora, te se zahvalila svim članovima Klastera Sinjska Alka, Splitsko-dalmatinskoj županiji i gospodinu Mati Mariću koji su pomogli da se ovaj dernek održi.

Na kraju večeri goste su uživali u pjesmi i plesu kulturno umjetničkih društava s područja cetinskog kraja, te njihovih gostiju KUD- Dinara iz Kijeva i KUD-a Zvuci kamena i krša iz Imotskog. Birani su miss u narodnoj nošnji i najljepši par u narodnoj nošnji. Nagrada za miss ovogodišljeg Brnaškog derneka pripala je Maji Vukman koja je članica KUD-a Peruća iz Hrvaca, a nagradu za najlješi par dobili su Krešimir Bikić i Matea Babić iz KUD-a Sinj.

Fotogalerija (Darija Pavić)

ferata@ferata.hr
0997370409