SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Održana 2. sjednica Gradskoga vijeća, HDZ-ovci napustili Vijećnicu

Autor/ica
Objavljeno: 26 srpnja, 2017

 

bty

Sinjski vijećnici danas su odradili svoju 2. sjednicu, na kojoj su izabrali stalna radna tijela Gradskoga vijeća te donijeli Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o javnim priznanjima Grada Sinja. Prije izglasavanja Odbora za Program ‘Dani Alke i Velike Gospe’ sjednicu su demonstrativno napustili vijećnici HDZ-a. 

Nakon usvajanja Dnevnoga reda, u koji je na prijedlog gradonačelnice Kristine Križanac uvrštena  i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o javnim priznanjima Grada Sinja,  jednoglasno je prihvaćen  Zapisnik s konstituirajućih sjednica Gradskoga vijeća od 26. lipnja i 17. srpnja 2017. godine.

U okviru aktualnog sata postavljeno je 17 vijećničkih pitanja. Između ostaloga, na traženje vijećnika Mosta Mira Bulja, gradonačelnica Kristina Križanac najavila je tematsku sjednicu o izgradnji Gradske sportske dvorane Sinj, koja će se održati u roku od 30 dana.

Bulja je zanimalo i kada će gradonačelnica imenovati upravna tijela Javne vatrogasne postrojbe Sinj, kako bi ista počela s radom, na što je gradonačelnica Križanac odgovorila kako će to učiniti uskoro, kako bi do 1. rujna Grad povukao sredstva namijenjena za rad JVP Sinj, nakon čega bi ista trebala početi djelovati.

Odgovarajući na pitanje vijećnika HDZ-a Zorana Milana, gradonačelnica je najavila kako će na 4. radnoj sjednici Gradskoga vijeća biti izabran Savjet mladih Grada Sinja.

Vijećnicu HDZ-a Antoniju Radić zanimalo je hoće li se Grad Sinj uključiti u program ‘Zaželi’ kojeg provodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, na što je gradonačelnica odgovorila kako su već kontaktirani potencijalni korisnici toga programa te kako će se on provoditi i u partnerstvu s udrugom UTIS.

Marko Križanac, vijećnik HDZ-a, podsjetio je kako je tvrtka INA d.d. zainteresirana za otkup zemljišta u vlasništvu Grada Sinja, koje čini trećinu površine na kojoj posluje. Naglasio je da INA ne plaća naknadu za najam te da Grad zbog takvog odnosa mjesečno gubi oko 40 tisuća kuna. Zanimalo ga je što se poduzeo u rješavanju statusa te nekretnine. Gradonačelnica Križanac odgovorila je da je INA zainteresirana za otkup toga zemljišta te da će uskoro održati sastanak s predstavnicima INA-e te da će u konačnici Gradsko vijeće donijeti odluku po pitanju prodaje zemljišta.

SDP-ov vijećnik Ante Milanović također se osvrnuo na troškove izgradnje Gradske sportske dvorane i objavljene dvije javne nabave za njen dovršetak, na što je gradonačelnica odgovorila kako se prva javna nabava odnosila samo na građevinske radove, a druga na nastavak izgradnje i kompletno uređenje objekta s atomskim skloništem, ugostiteljskim objektom i dva vanjska igrališta.

Odgovarajući na vijećnička pitanja, gradonačelnica je najavila i skoru objavu registra imovine Grada Sinja, razgovore s Hrvatskim vodama i Županijom po pitanju rješavanja problema prvog lateralnog kanala u Sinjskom polju, otvaranje vrtića u Turjacima nakon donošenja proračuna za 2017. godinu. U okviru vijećničkih pitanja raspravljalo se i o projektu ‘Sinj u sridu’, Gospodarskoj zoni Kukuzovac, školstvu, mogućnostima otvaranja srednje glazbene škole te NK Glavice koji već nekoliko mjeseci nema upravu.

U okviru 3. točke dnevnoga reda ‘Izbor stalnih radnih tijela (odbora) Gradskoga vijeća Grada Sinja’ razvila se rasprava o tome tko je i koliko je mjesta u kojim odborima tražio, nakon čega se ipak prešlo na glasovanje. Tako su jednoglasno izabrani Odbor za Statut, poslovnik i normativnu vrijednost, Odbor za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, obnovu i razvoj Grada Sinja, Odbor za međugradsku suradnju, Odbor za društvene djelatnosti te Odbor za predstavke i prijedloge. No, nakon što je predsjednik Gradskoga vijeća Joško Kontić najavio izbor Odbora za Program ‘Dani Alke i Velike Gospe’ vijećnik HDZ-a Marko Križanac zatražio je stanku od 20 minuta, što je predsjednik Vijeća odobrio.

U nastavku Sjednice HDZ-ov vijećnik Marko Križanac zatražio je da se gradonačelnica Kristina  Križanac ispriča građanima što je manifestaciju ‘Dani Alke i Velike Gospe’,  koja se održava povodom Sinjske alke i blagdana Velike Gospe, preimenovala u ‘Sinjsko ljeto 2017.’ . Ustvrdio je da je trebala, ukoliko nije bilo mogućnosti program donijeti pod starim nazivom, u novo ime uvrstiti ‘Alku’ i ‘Gospu’. U raspravu se uključio i Mostov Miro Bulj, koji je predložio da se pokuša u novi naziv dodati i ‘Alka’ i ‘Gospa’. Nakon toga je predsjednik Vijeća Joško Kontić zamolio vijećnike da se drže Dnevnoga reda, jer tema točke o kojoj trebaju raspravljati nije naziv manifestacije već imenovanje Odbora. Dodao je kako bi osobno volio da se na sjednici raspravljalo o nazivu manifestacije, međutim vijećnici nisu iskoristili svoje pravo i o tome postavili pitanje u okviru aktualnoga sata niti su tražili uvrštavanje te teme kao dodatnu točku na Dnevni red. Pozvao je još jednom vijećnike da se drže rasprave po točkama Dnevnoga reda, nakon čega je vijećnik Križanac kazao kako mu nitko neće braniti govoriti o Gospi te da vijećnici HDZ-a napuštaju Sjednicu.

Nakon što su HDZ-ovci napustili Gradsku vijećnicu, jednoglasno su prihvaćeni Odbor za Program ‘Dana Alke i Velike Gospe’, Odbor za borbu protiv bolesti ovisnosti, Odbor za javna priznanja i Odbor za Proračun i financijsku kontrolu.

Jednoglasno je prihvaćen i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnim priznanjima Grada Sinja.

ferata@ferata.hr
0997370409